Предприемачество

Технически университет – Габрово стартира пет европейски проекта

Иван Гайдаров

Технически университет - Габрово започва работа по пет нови проекта, финансирани по програмите "Еразъм+" и "Хоризонт 2020" на Европейската комисия. По четири от тях ТУ е водеща организация, а в единия е партньор. Освен участие в мобилност на преподаватели и студенти в Европейския съюз, тази година се предвижда и обмен между ТУ - Габрово и университети от страни извън него.

"Този проект ще се реализира за първи път в нашия университет и ние много се гордеем. Още повече, че конкуренцията е изключително голяма, а разработката ни получи над 80 точки и сме на едно от първите места сред одобрените университети.", сподели доц. д-р Лиляна Русанова, зам.-ректор "Международно сътрудничество и връзки с обществеността". По думите ѝ се дава възможност за сътрудничество с два партньорски университета от Украйна и един университет от Молдова.

"Студентите, идващи от Украйна, престояваха по-кратко при нас, като техните университети поемаха финансирането им. Сега те ще могат да се обучават тук през целия семестър, както и ние ще можем да изпращаме студенти при тях. Украинските университети са едни от най-старите ни международни партньори. Проектът е важен и за преподавателите, а чрез дейностите ще покажем, че имаме капацитет да предлагаме обучение на европейско ниво, за да се включим в консорциум за Европейски университет.", поясни доц. Русанова.

През този месец стартират два проекта в областта на сътрудничеството за иновации и обмен на добри практики. Дейностите са по програма "Еразъм+" и ще продължат до 2022 г.

Единият проект попада в сектор "Професионално образование и обучение". Той обединява четири университета - ТУ - Габрово, Международен гръцки университет, Технически университет - Гданск (Полша) и Нишки университет (Сърбия). Участват също четири търговско-промишлени палати и един доставчик на професионално образование и обучение от България, Гърция, Полша и Сърбия, сред които Габровската търговско промишлена палата и Клъстер "Тракия икономическа зона". Целта е да се създаде общност за повишаване на квалификацията на техници и инженери чрез активно учене в сектора на машиностроенето и мехатрониката.

Другият проект е с наименование "Училища за творци: Включване на 3D дизайн и програмиране в обучението в средните училища с цел насърчаване креативността и ангажираността на учениците с науката, технологиите, инженерството и математиката". В него ще си партнират организации от България, Гърция и Турция. Идеята е да се създадат учебни ресурси за 3D дизайн и 3D печат и дидактически ръководства за проектиране и въвеждане на 3D технологиите в STEM обучението. Проектът е насочен към местни училища, детски градини, учители, ученици, местни власти и образователни дирекции.
"Проектът за "Училища творци" е в сектор "Училищно образование" и е единственият одобрен проект, подаден от висше учебно заведение. Въпреки сериозната конкуренция той е класиран на пето място от общо 18 одобрени проекта по приоритета "Развитие на иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование", уточнява Лиляна Русанова и добавя, че това не само е постижение, но и отговаря на стремежа на ТУ - Габрово да има по-тясно партньорство с училищата и да подпомага учителите и учениците в тяхната дейност.

И тази година Техническият университет ще спази традицията и ще се включи в мега събитието "Европейска нощ на учените". То се реализира по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020". Инициативата популяризира работата, ежедневието и значението на учените и техните открития.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X