Сигурност

Acronis: Доставчиците на услуги са бъдещето

Александър Главчев

Традиционната софтуерна търговия постепенно намалява, като бъдещето е при доставката на услуги. Тенденцията не е нова и се очаква да продължи през следващите пет години. Пандемията допълнително подпомага този процес, тъй като увеличава значително важността на информационните технологии за бизнесите. Ако преди кратко прекъсване на връзката за много компании е било по-скоро неудобство, то днес това е нещо критично. Такива наблюдения сподели Сергей Белоусов (на снимката), основател и главен изпълнителен директор на компанията за киберзащита Acronis по време на откриването на конференцията Acronis Global Cyber Summit 2020, която тази година се провежда в онлайн формат.

За да подпомогне развитието на класическите си партньори Acronis ще подпомага тяхното превръщане в доставчици на услуги. "Това е от изключителна важност, ако искате да сте сигурни в развитието на бизнеса си през следващите години", сподели още Белоусов.


Повече от просто защита на данни

Паралелно с това просто защитата на данни не покрива нуждите на бизнесите в днешния свят и затова компанията предлага използването на термина киберзащита, зад който се крият пълноценни и всеобхватни решения, които трябва да се справят с пет основни предизвикателства на съвременната дигитална среда:
  1. Комплексност - Твърде много процеси се случват на твърде много места, като тази посока на развитие се подпомага допълнително от тенденции като периферните изчисления и преминаването към отдалечена работа заради кризата с Covid-19. Според Acronis към момента поне 5 млрд. устройства се нуждаят от защита, като занапред техният брой ще нараства значително.
  2. Висока цена - Увеличаващият се обем от данни, които трябва да се съхраняват и обработват от компаниите може да доведе до ситуация, в която много бизнеси просто няма да могат да си позволят да защитават всичко, ако продължават да се използват стари модели на ценообразуване - на устройство или за гигабайт.
  3. Сигурност - Индустриализацията на киберпрестъпността, изкуственият интелект, автоматизацията на експлойти, криптовирусите и т.н. отварят потенциал за огромен ръст в бъдеще. Според Белоусов в момента стойността на този скрит пазар е около 400 млрд. долара, но припомни, че в световен мащаб престъпленията носят между 4 и 8 трлн. долара годишно. За сравнение световната икономика генерира около 80 трлн. долара.
  4. Поверителност - "Нищо в днешния свят вече не е лично, посочи Белоусов. Всеки гледа данните ви и се опитва да ги използва за насочване на поведението ви."
  5. Достъпът до интернет вече е базова нужда - това означава, че защитата, с оглед на всичко изброено дотук, добива статус на задължително.


Бекъпът трябва да е част от киберзащитата

Според Acronis, за да се справят с всичко изброено съвременните решения за защитатрябва да са "интегрирани и автономни". За посрещането на тези предизвикателства компанията е разработила подход, наречен SAPAS, обхващат пет вектора на защита - безопасност, достъпност, поверителност, автентичност и сигурност на данните.
Acronis: Доставчиците на услуги са бъдещето

Като част от тази стратегия Acronis възнамерява да спре да предлага самостоятелни решения за бекъп. Според Белоусов този подход вече остарял и не отговаря на съвременните изисквания. Бекъпът трябва да е проактивен, да включва оценки на уязвимости и да работи като част общата система за сигурност. "Защо трябва да чакаме нещо да се повреди, за да го възстановим?"

Описаната горе стъпка не е нещо неочаквано. Въпреки че Acronis е компания стана известна със своите софтуерни решения за създаване не резервни копия от известно време насам тя активно се отърсва от тази своя първоначална слава, залагайки на многовекторна защита. Още миналата година, по време на първото издание на конференцията Acronis Global Cyber Summit, Белоусов обяви традиционния бекъп за "мъртъв".


CyberFit Academy

Една от новините по време на конференцията бе стартирането на нова програма за обучение и сертифициране, предназначена за предоставяне на ценна информация на партньорите на Acronis за това как да се позиционират, продават и внедряват решенията за киберзащита, които съвременните организации търсят.

Програмата носи името Acronis #CyberFit Academy. До края на 2020 г. всички обучителни сесии ще бъдат предлагани безплатно на съществуващите партньори. Курсовете са достъпни чрез партньорския портал на компанията. Плановете са да бъдат обучени един милион души до 2022 г. Мисията на платформата е да гарантира, че партньорите стават експерти в киберзащитата и могат да свържат крайните клиенти с решенията, които най-добре отговарят на техните нужди.

Платформата ще предлага обучение и изцяло нови курсове за сертифициране на повече от 20 езика, фокусирани върху три основни области - продажби, техническо обучение и обучение за разработчици:
  • Обучение по продажби. Тези курсове са предназначени за специалисти по продажби и маркетинг - за това как да позиционират най-добре продуктите на Acronis и да им дадат основни познания, необходими за ангажиране на потенциални клиенти и отговаряне на техните въпроси.
  • Техническо обучение. Създаден, за да предоставят на ИТ специалистите широки познания за използването на софтуерните решения Acronis Cyber Cloud и Acronis Cyber Protect 15, тези практически сесии позволяват на участниците да научат и тестват цялата функционалност и на двата продукта.
  • Обучение за разработчици. Този курс е предназначен да предостави на разработчиците на приложения знания относно автоматизацията и интеграцията в Acronis Cyber Cloud на приложения на трети страни. Това практическо обучение позволява на участниците да научат и тестват цялата функционалност на продукта в облака.


Acronis Global Cyber Summit 2020

Второто издание на годишната конференция на Acronis, както и много други събития, бе проведено онлайн. Събитието събра над 9000 регистрации зрители от 135 страни.

Лекторите бяха общо 128, а проведените сесии - 93. Те включваха както традиционните за подобни събития презентации на специалисти и анализатори, така и програма разпускане и почивка. Зрителите можеха да надникнат зад завесата на швейцарския производител на часовници H. Moser & Cie, да наблюдават демонстрация на американската готвачка Мишел Бърнстейн и др.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X