Техавто

Компания на Amazon представи напълно самоуправляващ се автомобил

Иван Гайдаров

Компанията за самоуправляващи се превозни средства на Amazon - Zoox - представи първото си автономно превозно средство. В понеделник от компанията вдигнах завесата над дебютния си модел роботакси в стил "карета", което означава, че пътниците ще са разположени един срещу друг, без да е предвидено място за шофьор. А няма и нужда, тъй като в превозното средство въобще няма волан - само комфортни седалки за четирима пасажери.

Amazon придоби стартъпа, създаден преди шест години, през юни и тогава даде малко подробности за това как планира да използва технологията на Zoox. Главният изпълнителен директор на Amazon - Джеф Безос - не крие ентусиазма си в посока автомобилната индустрия, като компанията вече използва самоуправляващи се камиони, за някои товари. С течение на времето самоуправляващите се превозни средства като тези, разработвани от Zoox, могат да се впишат добре в огромната логистична мрежа на Amazon, което ще подобри процесите на доставка и ще ги направи по-евтини.

Роботаксито на Zoox има няколко функции, които го отличават от конкуренти като Waymo на Alphabet, Cruise на GM, Uber и Tesla. Той има възможност за двупосочно придвижване и управление на четирите колела, което му позволява да променя посоките, без да е необходимо да завива. Това му помага да оперира и в тесни пространства.

На четирите ъгъла на автомобила са монтирани множество камери, радарни и лидарни сензори, които елиминират типичните "слепи зони" и придават на модела 270-градусово зрително поле към пътя. Автомобилът може да работи до 16 часа с едно зареждане и е оборудван със система от въздушни възглавници.

Превозното средство е проектирано за градска среда и компанията вече го тества в три американски града - Лас Вегас, Невада; Фостър Сити, Калифорния; и Сан Франциско, Калифорния. Zoox планират след успешни тестове да създадат базирана на приложения услуга за споделено пътуване.

През януари дъщерното дружество на GM - Cruise - представи собствена разработка на роботакси, наречена Origin.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X