Заплахи

Криптоатака спря онлайн системите на Garmin

Александър Главчев

Почти денонощие потребители нямат достъп до услугата Garmin Connect, използвана за синхронизация на носимите устройства на Garmin със сървърите на компанията. От там първоначално не съобщаваха нищо за технически проблеми но след това в Twitter се появи съобщение, от което става ясно че ситуацията е по-мащабен характер.

Според услугата DownDetector проблемът е засегнал предимно Централна Европа и Австралия. Засегната е и работата на колцентъра. Сривът не влияе пряко на самите потребителски устройства. Ако не се брои невъзможността за свързване с онлайн услугите, те работят в обичаен режим.

Криптоатака спря онлайн системите на Garmin

По данни на ZDnet ситуацията е предизвикана от рансъмуер атака, като са засегнати и производствени линии в Азия. Данните са от неофициални канали, от служители на на компанията в социалните мрежи.

Според наличната информация в основата на проблема е нова версия на криптовируса WastedLocker. Тайванският сайт iHome пък се позовава на изтекло вътрешно писмо, изпратено до заводите на компанията. В негово се говори за двудневен прозорец за поддръжка на системите на 24 и 25 юли. В самото съобщение не се споменава конкретна причина, но според тайванците причината е именно вирус.

От самата Garmin засега отказват официални коментари.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X