Заплахи

9 милиона клиенти на easyJet обект на кибератака

Майя Бойчева-Манолчева

Имейл адреси и инфорация за пътувания на близо 9 милиона клиенти на британския авиопревозвач easyJet са изтекли като резултат от кибератака. Компанията публикува съобщение днес, в което оповести новината. Според официалната информация хакерите са придобили достъп и до данните на кредитните карти на 2208 клиенти. Вече е започнал процес по уведомяване на засегнатите, който ще продължи до 26 май, а за разследване на инцидента са наети експерти по компютърна криминалистика. Уведомени са и Националния център по киберсигурност на Великобритания и службата на комисаря по информацията (ICO), а атаката е пресечена, става ясно още от комюникето.

"Наясно сме, че заради COVID-19 има много притеснения, че личните данни ще бъдат използвани за извършването на онлайн измами. Затова, и по препоръка на ICO, ние се свързваме с всички клиенти, чиято информация е изтекла и ги съветваме да бъдат изключително внимателни, особено ако получат непоискани съобщения", заяви главният изпълнителен директор на easyJet Йохан Лундгрен.

За момента няма доказателства, че лична информация на клиенти на easyJet е използвана за злонамерени цели, но от авиокомпанията предупреждават всички да са изключително бдителни към имейли с подател easyJet или easyJet Holidays.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X