Заплахи

Хакери атакуват множество европейски суперкомпютри

Иван Гайдаров

Зловредните софтуери за добив на криптовалута не са нещо ново, но низ от скорошни инциденти е накарал експертите по сигурността да повдигнат вежди. ZDNet съобщава, че жертва на подобни атаки са станали редица европейски суперкомпютри, които са били "пленени" за добив на Monero през изминалата седмица, включително ARCHER на Университета в Единбург, пет от компютърни клъстериа на bwHPC и такъв в мюнхенския Ludwig-Maximilians University. Това е необичайно само по себе си, но изглежда, че между различните атаки има обичайната за такива случаи връзка.

Според Cado Security атаките са били извършени с помощта на компрометирани входни данни, придобити при сходни атаки срещу университети в Канада, Китай и Полша. В различните случаи е използван един и същ злонамерен софтуер, същите уязвимости и т.н. Това навежда специалистите на мнението, че всички атаки са дело на едни и същи зловредни актьори, а в случая с ARCHER е ясно, че атаките са дошли от китайски IP адреси.

Ако това е съгласувана атака, мотивацията за нея не е напълно ясно все още. Тя би могла да бъде напълно финансова и насочена срещу огромните възможности на суперкомпютрите за добив на дигитална валута. Въпреки това, Cado и други компании за киберсигурност обръщат внимание, че в момента много институции насочват своите суперкомпютри за изследвания, свързани с COVID-19. Те изразяват опасения, че това може да е заобиколен начин за кражба на изследвания или съответно тяхното възпрепятстване. Каквато и да е причината в крайна сметка, операторите на суперкомпютри надали са особено щастливи, че това се случва точно в момент, в който техните услуги са толкова необходими.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X