Законодателство

Обвиниха ирландски регулатор в нерегламентирана помощ за Facebook

Иван Гайдаров

Ирландският регулатор за защита на данните предприема "силно обезпокояващи" действия в хода на разследването си за възможни законови нарушения от страна на Facebook и като цяло не успява да защити европейските правила за поверителност, обяви в свое писмо австрийският адвокат и активист Макс Шремс в понеделник, съобщава Politico.

Писмото, изпратено до Европейската комисия и Европейския парламент, както и до няколко регулатора за защита на данните, обвинява Дъблин в неправомерно предоставяне на правни съвети на Facebook за избягване на наказания, както и в недостатъчна прозрачност по отношение на други регулатори.

Разследването, насочено към Facebook, беше белязано "високо неефективни и отчасти абсурдни процедури", категоричен е Шремс, чиято активистка група noyb.eu през последните две години води дела срещу Facebook и нейните дъщерни дружества WhatsApp и Instagram по обвинение за "принудително съгласие " за използване на личните данни на потребителите.

"Изразяваме дълбока загриженост относно подхода, който Ирландската комисия за защита на данните (DPC) предприе в три важни дела срещу Facebook, Instagram и WhatsApp", казва Шремс в писмото си и добавя: "При настоящата скорост решаването на тези случаи лесно ще отнеме повече от десет години, докато всички жалби бъдат разгледани и бъде взето окончателно решение."

Ирландия е отговорна за надзора над няколко компании от Силициевата долина на територията на ЕС.

Австрийският адвокат - чиито оплаквания доведоха до няколко важни дела пред Съда на ЕС, свързани с поверителността на данните - като цяло обвинява регулаторът в неправомерни срещи, на които негови представители са давали насоки на Facebook, далеч надхвърлящи духа на закона, според който регулаторът трябва да "насърчава осведомеността" относно закона сред компаниите.

Facebook отказва коментар на писмото на Шремс, а от Ирландската комисия за защита на данните заявяват: "Няма тайни срещи между DPC и Facebook. Ние редовно се срещаме с компании от всички сектори като част от нашите регулаторни функции за надзор, в съответствие с член 57 от GDPR, по същия начин, по който го правят много от нашите колеги от органите за защита на данните в ЕС. "




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X