Законодателство

Рекордна глоба за Apple във Франция

Computer World

Apple за втори път стана мишена за френските антимонополни органи в рамките на по-малко от месец. Регулаторът смята, че компанията използва антиконкурентни практики в своята дистрибуторска мрежа и злоупотреба с икономическата зависимост на дистрибуторите си.

Френската институция наложи глоба в размер на 1,1 милиарда евро (1,2 милиарда долара) на производителя на iPhone за набор от антиконкурентни практики, като заяви, че това е най-голямото наказание, което някога е налагала. Освен това администрацията наложи глоби съответно от 76 милиона евро и 62 милиона евро на дистрибуторите на едро на технологичния гигант Tech Data и Ingram Micro.

Президентът на регулатора Изабел де Силва обяснява този ход с откриването на "много специфични практики, които се прилагат от страна на Apple", обхващащи разпространението на продукти, с изключението на iPhone.

Тя коментира, че споразумение между Apple и нейните търговци на едро стерилизира пазара и възпрепятства конкуренцията между различните канали за дистрибуция.

Френските власти също така смятат, че Apple е спряла премиум дистрибуторите си да понижават цените на устройствата, което е довело до изравняването на цените на дребно в почти половината от пазара на компанията.

Не на последно място, регулаторът установява, че Apple е злоупотребила с икономическата зависимост на своите дистрибутори, които са били лишени от запаси на склад по време на пускането на нови продукти, "така че да не могат да отговорят на търсенето, докато мрежата от магазини и търговци на самата компания е била редовно зареждана". Според френските власти тези практики са довели до сериозно ощетяване на някои търговци.

Миналия месец Apple беше глобена с 25 милиона евро отново във Франция заради умишлено забавяне на производителността на по-старите модели iPhone - практика, която впоследствие доведе и до това компанията да се съгласи да плати 500 милиона долара на потребителите в САЩ.

Технологичният гигант планира да обжалва последната глоба, съобщава Reuters.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X