Бизнес

Нова финансова санкция за Apple заради умишлено забавяне на по-старите iPhone

Иван Гайдаров

Apple се съгласи да плати 18 милиона долара глоба за извънсъдебно уреждане на дело, в което се твърди, че компанията умишлено саботира приложението за видео и аудио комуникации FaceTime на близо 3,6 милиона iPhone.

Предложението за споразумение, внесено от технологичната компания във федерален съд в Калифорния, обхваща моделите iPhonе, работещи с iOS 6 или по-стара операционна система.

Потребителите, завели иска, твърдят, че Apple умишлено забавя работата на по-старите модели iPhone в опит да накара потребителите да надградят до iOS 7 или да спре използването на FaceTime.

Това, твърдят ищците в съдебното дело, произтича от патентния спор между Apple и VirnetX, включващ технология за пренос на данни, която производителят на iPhone твърди, че е спрял да използва в по-късните версии на операционната си система заради лицензионни такси.

Според предложението на Apple 90% от потребителите, завели груповия иск, ше получат обезщетение от около 3 долара всеки.

През февруари Apple загуби последното си дело срещу VirnetX, като в резултат на това на доставчикът беше наложена финансова санкция в размер на 439,7 милиона долара.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X