Законодателство

Законопроект ограничава достъпа на Силициевата долина до потребителски данни

Иван Гайдаров

Във вторник, представители на Демократическата партия в Калифорния представиха изключително строг законопроект за поверителност на личните данни, който значително ще ограничи контрола на Силициевата долина над личната информация на потребителите.

Законопроектът, разработен от Зоуи Лофгрен и Анна Ешо, предвижда създаването на нова федерална агенция, която да контролира как най-големите и мощни технологични компании в страната трупат и използват данните на милиони потребители. Той също така ще предостави на всички потребители разширени права върху техните данни.

"Нашият щат е в епицентъра на технологичната революция. Силициевата долина е в основата на невероятен напредък, който подобрява живота на милиарди хора, но ние вярваме, че редом с това са направени и много големи грешки," казва Ешо по време на пресконференция и добавя: "Американското общество е уязвимо – огромно количество лична информация, споделена онлайн, бива открадната и с нея се злоупотребява в търсене на печалба".

Online Privacy Act е поредният опит за изработване на законопроект, който да повиши изискванията към поверителността на личните данни. Месеци наред представители на демократите в Комисията за енергийна и търговска дейност работят по изготвянето на федерално законодателство, което да ограничи някои от най-големите спонсори на Републиканската партия, но идеите им все още остават тайна.

Според заключението на проектозакона новите изисквания залагат създаването на федерална агенция, която да "налага изискванията за поверителност на потребителската информация и да гарантира, че компаниите спазват закона". Идеята е комисията да бъде създадена по подобие на сходни административни звена в европейските държави.

В мотивите си, вносителите на предложението са категорични, че Федералната комисия по търговията, която отговаря за защитата на потребителите понастоящем, е "беззъба" и налага на най-богатите организации глоби, по-скоро подходящи за нарушения по пътищата.

Освен създаването на нова агенция, новото законодателство би попречило на компаниите да събират данни отвъд необходимото за функциониране на услугите им. Тази клауза значително ще намали степента, до която платформи като Facebook и Google могат да таргетират реклами на база лична потребителска информация. Този подход е ключов източник на приходи за всички големи социални платформи.

Законопроектът също така изисква потребителите да дават съгласие всеки път, когато техните лични данни се продават или преотстъпват на трета страна.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X