Законодателство

Британски регулатор наложи скромна глоба на Facebook за скандала с Cambridge Analytica

Иван Гайдаров

Facebook се съгласи да плати глоба в размер на 500 000 лири на британския информационен регулатор (ICO) заради ролята си в скандала с Cambridge Analytica. Първоначално глобата бе наложена през октомври 2018 г., като част от разследването на институцията, свързано с използването на данни от социалните медии за политически цели. Facebook се съгласи да плати глобата след повече от година съдебни спорове и обратни жалби между регулатора и интернет гиганта.

В своето разследване ICO установява, че Facebook е нарушила законите за защита на данните, като не е успяла да подсигури личната информация на потребителите, което е позволило на Cambridge Analytica да събере данните на над 87 милиона души по целия свят без тяхно съгласие. Вече несъществуващата компания работи за президентската кампания на Тръмп и използва данните, за да повлияе на няколко вота в глобален мащаб.

Глобата беше наложена съгласно Закона за защита на данните от 1998 г., който ограничава максималната възможна санкция, която ICO може да налага. Тъй като Cambridge Analytica събира въпросните данни през 2015 г., ICO смятат, че няма как да наложи по-строго наказание. Съгласно новите закони за защита на данните, които Великобритания прие през 2018 г., Facebook би била изправена пред максимална глоба до 17 милиона британски лири за същото престъпление.

Като част от споразумението Facebook не поема цялата отговорност за случилото си. Социалната мрежа ще използва документите, оповестени по време на делото, при собственото си разследване срещу Cambridge Analytica.

В свое изявление Facebook обяви, че е направила промени в своята платформа, за да ограничи достъпа на разработчиците до информация и че ще продължи да работи с ICO за идентифициране на подобни проблеми.

"Защитата на информацията и поверителността на потребителите е основен приоритет за Facebook. Ние продължаваме да изграждаме нови контроли, за да помогнем на хората да защитават и управляват информацията си", заявява генералният съветник на Facebook Хари Кимон.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X