Телеком Услуги

A1 подсилва мултимедийните си услуги с новата платформа А1 Xplore TV

Владимир Владков

Предоставянето на IP телевизионни услуги не е новост на българския пазар, но технологичното им развитие и конвергенцията са сериозно предизвикателство. A1 България направи сериозна крачка в посока на тази конвергенция, пускайки собствена платформа за поточно видео, наречена A1 Xplore TV. Услугата, показана на семинара на оператора в Банско, обединява видео по заявка с интерактивна телевизия, позната на абонатите на оптичната мрежа на телекома, но вече достъпна и за потребителите на кабелната оптично-коаксиална мрежа, разгърната от придобития кабелен телеком Blizoo.

Платформата предоставя многобройни интерактивни услуги, включително алгоритъм за препоръка на видео съдържание от различни източници като линейната телевизия със 7-дневен архив, видеотеката, поддържана от оператора, както и външни услуги от типа на HBO. С персоналния A1 Cloud Recorder потребителят може да гледа цялата ТВ програма до 7 дни назад и да записва до 10 часа видеосъдържание, което остава на неговото разположение до 3 месеца. От оператора обещават скоро да интегрират и други типове услуги като Netflix и други, за които потребителят се е абонирал. Алгоритъмът се самообучава, така че платформата да се съобрази с навиците на съответния зрител (базирано на профила му).

Предимството на A1 Xplore TV е, че услугата може да се използва както директно от менюто на телевизора, така и през браузър, като има и версия за мобилни устройства. Поточната видео услуга вече е задействана на A1.bg, след като няколко месеца е била тествана от избрана група тестови потребители.

Видеотеката ще бъде обогатявана от A1, като операторът преговаря с редица холивудски студия, така че да предложи бързо на своите абонати най-новите хитови продукция. A1 Xplore TV ще предлага, разбира се, спорните канали на компанията Max Sport и EDGE, които се радват на голям интерес заради ексклузивното съдържание на много прилични цени. Абонатите ще имат достъп и до най-популярните радиостанции. Още по-важното е, че част от телевизионните канали ще се излъчват в резолюция 4K. В началото това ще развлекателни програми като Travel и Fashion, но се очаква скоро да бъде осигурен достъп и до друго 4K съдържание. A1 Xplore TV може да се гледа и с очила за виртуална реалност, като пакетът Mini 30+ е достъпен във VR вариант с помощта на Samsung Gear VR.

Платформата A1 Xplore TV е разработена за Telekom Austria Group, като приложението ще заработи и в други телекоми от групата. За България платформата заменя досегашната А1 Now и не само разполага с българско меню, но и са добавени редица субтитри на български. Услугата може да бъде добавена към абонаментите за цифрова телевизия на оператора, като стандартните цени са 6,99 лв., като при подновяване на досегашен договор или сключване на нов промоционалната цена е 4 лв.

Новият таблет iPad Air също ще дава достъп до интерактивната телевизия на A1

© Владимир Владков

Новият таблет iPad Air също ще дава достъп до интерактивната телевизия на A1



Новият таблет iPad Air

© Владимир Владков

Новият таблет iPad Air


За абонатите само на мобилните услуги / фиксиран интернет на А1 месечната такса за интерактивната телевизия е 14,99 лв., като трафикът към приложението ще "харчи" от включения в пакет обем от мобилни данни. Мобилната версия на платформата е достъпна за смартфони с Android и iOS. Специално за мобилните абонати е разработен пакета A1 Xplore TV Mini, който се предлага само като част от тарифен план за мобилна услуга. Цената му е само 1 лев на месец, но осигурява достъп само до 30 канала.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X