Операторски Мрежи

Теленор и "Пирогов" осъществиха 5G видеопреглед с VR очила

Владимир Владков

Тестване в реално време на 5G мрежа за реален медицински преглед демонстрираха пред журналисти в София мобилният оператор Теленор България и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". На практика компанията изгради връзка между две 5G базови станции – едната фиксирана в централния офис на оператора в Бизнес парк София, а втората – в болницата в Хасково, както и фиксирана връзка с УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

При проведения тест бе извършен комплексен преглед от няколко специалисти на пациент, намиращ се в Хасково, като в прегледа участваха д-р Асен Меджидиев от хасковската болница, проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", който се намираше пред сградата на Теленор в София и използваше VR очила и 360-градусова камера, разположена при пациента в Хасково, и проф. Диян Енчев, началник "Травматологичен комплекс’’ в болницата, който преглеждаше от своя кабинет. Целта на експеримента e да покаже, че 5G мрежата може още днес да се интегрира във важна сфера като медицината, осигурявайки качествено свързване, надеждна скорост на връзката и безпроблемно поточно предаване на видео и звук в реално време.

проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", използваше VR очила за дистанционен преглед на пациент в Хасково.

© Теленор

проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", използваше VR очила за дистанционен преглед на пациент в Хасково.


На демонстрацията присъстваха също министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Росен Желязков и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. Тестът на дистанционното здравеопазване е част от поредицата 5G експерименти, които Теленор ще проведе до края на декември 2019 г. Дотогава важи издадения от КРС временен лиценз за честотен ресурс от 100 MHz в радиочестотния обхват 3,6 GHz. Теленор ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана на различни места.

Джейсън Кинг и Росен Желязков осъществяват 5G видеоразговор с актьора Башар Рахал.

© Теленор

Джейсън Кинг и Росен Желязков осъществяват 5G видеоразговор с актьора Башар Рахал.


По време на събитието беше проведен и първият разговор през 5G мобилна мрежа у нас. Той се осъществи между Джейсън Кинг и Росен Желязков и актьорът Башар Рахал, който ще бъде "посланик" на 5G мрежата на Telenor. "Вярваме, че инвестициите в развитието на 5G мрежа е стратегическа стъпка към напредъка на цифровото общество в България. Тя ще окаже положително влияние върху дигиталната трансформация и бъдещето на бизнеса. С появата на тази технология от ново поколение ще положим основата за създаването на напълно нови услуги и бизнес модели, от които да се възползват нашите клиенти", заяви Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор, след проведения видеоразговор. Той отново изтъкна, че операторите водят ползотворен диалог с МТИТС и КРС по отношение на трите важни теми за осъществяването на търговска 5G мрежа у нас - разпределението на радиочестотния спектър, намаляване на тарифите за използването му и облекчаване на административните процедури за изграждане и обновяване на базовите станции.

"5G е революция за икономиката, индустрията, обществото, за хората. Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, има три неща, които трябва да направи – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията разбират значимостта на този подход. Имаме изключително ползотворен диалог с телеком операторите, за което благодаря – не само за демонстрациите, а за смелостта да инвестират заедно с големите европейски телекоми в този момент, в това начинание и в това приключение", каза министър Росен Желязков.
Своята подкрепа за 5G инициативите на българските оператори изрази и Иван Димитров, председател на КРС. Никой обаче не се ангажира с конкретен срок за решаване на трите споменати дискусионни области. И докато цените за радиочестотния спектър и определянето на процедура и правила за предоставяне на 5G спектър (първо в обхвата 3,5 GHz) са в правомощията на регулатора, то облекчаването на строителните разрешения "влиза в ресора" на други ведомства и е свързано с одобрения на промени в законодателството, които трябва да бъдат гласувани от парламента.

Междувременно Теленор ще проведе различни демонстрации, чрез които едновременно ще демонстрира и ще проучи възможностите на мобилната технология от пето поколение в области като производството, образованието, развлекателната индустрия и игрите. Демонстрациите на 5G технологията ще бъдат проведени не само в София, и на редица други места из страната. Те ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и онлайн игри през 5G връзка. На тестовете в централата на Теленор можеха да се изпробват 5G свързаност през 5G смартфони (5G версията на Huawei Mate 20), както и фиксиран мобилен достъп (FMA) до Интернет и пренос на HD и 4К съдържание с почти гигабитови скорости.

5G смартфони на Huawei демонстрират 5G свързаността на Теленор

© Владимир Владков

5G смартфони на Huawei демонстрират 5G свързаността на Теленор



Фиксиран мобилен достъп през 5G мрежата на Теленор и Huawei

© Владимир Владков

Фиксиран мобилен достъп през 5G мрежата на Теленор и Huawei


Цялата демонстрация можете да видите във видеото от Facebook страницата на Computerworld





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X