Телеком Услуги

А1 задейства първата 5G базова станция в България

Владимир Владков

А1 демонстрира работа в реално време на 5G базова станция в България, която използва честотен канал с ширина 100 MHz, предоставен от КРС за тестови период от шест месеца. Компанията демонстрира възможностите на новата мрежа по време на специално събитие през журналисти и членове на КРС, като приложенията, използващи толкова широколентов достъп, включваха излъчване на 16 HD канала от телевизионното портфолио на телекома. Супервисокоскоростният достъп е една от трите основни области на приложение на 5G мрежите, като то дава възможност за предоставяне на нови изживявания, свързани с виртуална и добавена реалност (VR/AR), холограмни изображения и редица други иновативни функции при излъчване на живо от спортни събития, концерти, туристически атракции и, не на последно място, геймърски турнири.

Другите две области включват ултранадеждна комуникация с малко закъснение, необходима за сфери като медицината (дистанционна диагностика и интервенции), транспорта (безопасно движение на автономни автомобили), индустрия 4.0 и управление на големи промишлени съоръжения с помощта на индустриални роботи, обясни по време на събитието Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1 България. Трета област е т.нар. масирана комуникация между машини, приложима в сферата на "Интернет на нещата", която ще осигури инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства. "Тя ще допълни сегашните ни IoT предложения, базирани на технологията NB-IoT", каза Петров.

За работата на първата 5G базова станция А1 разчита на тестовите честоти, предоставени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за период от 6 месеца в честотния диапазон от 3440 до 3540 MHz. През този период компанията ще има възможност да осъществява тестове на основните приложения върху 5G мрежата. "Мрежите от пето поколение ще бъдат ключът към технологиите на бъдещето. С вложените усилия и инвестиции ще продължим успешно да тестваме различните приложения на 5G мрежата и ще започнем да предлагаме решения за нашите клиенти през 2020 година. За да се случи това обаче, трябва да бъдат разрешени ключовите въпроси за индустрията - наличието на подходящи условия за придобиване на честотен ресурс, съобразени с развитието на пазара у нас, както и улесняване на разрешителния режим за изграждане на мрежата", каза още Петров.
[[img:3932338
Третият ключов фактор за успеха на търговските 5G услуги, е наличието на достъпни крайни устройства, които да поддържат и 5G. При демонстрацията в НДК А1 използва специално устройство тип "5G шлюз за вътрешносградно покритие" - Nokia FastMile 5G, представено тази година на Световния мобилен конгрес. Петров се надява, че догодина на пазара ще се появяват повече и по-достъпни 5G устройства за крайни клиенти, но компанията ще разчита 5G мрежите да се използват и от редица индустрии като промишленост, медицина, игри, хотели, а в бъдеще и от автономни автомобили

Nokia FastMile 5G

Nokia FastMile 5G


"Комисията за регулиране на съобщенията приветства всички усилия, които са насочени към това потребителите у нас да получават достъп до най-новите технологии. През март приехме регулаторна политика, която създава облекчени условия за използване на радиочестотния спектър, улеснява въвеждането на нови цифрови технологии и услуги, и насърчава инвестициите и конкуренцията. Радвам се, че А1 има готовност да изгради своята 5G мрежа, която безспорно ще промени живота ни към по-добро и ще направи бизнеса по-ефективен, като открие много нови възможности пред него", заявява в прес съобщение председателят на КРС Иван Димитров.

А1 Австрия, също част от А1 Груп, вече получи лиценз за честоти в диапазона 3,5 GHz, като обещава до края на годината да изгради 5G мрежа в един град (Гмюнд), а през 2020 г. да осигури 5G покритие на всички областни градове. Плановете са 5G мрежата на А1 да покрие цяла Австрия до края на 2025 г.

Реалното изграждане на 5G мрежата у нас зависи от условията, които изработят държавните органи по отношение на РЧ спектър, както и облекчаване на строителните разрешения, което зависи от промени в ЗУТ и трябва да бъде гласувано в парламента (официално ново предложение за такава промяна все още не е изпратена в парламента).

Цялата демонстрация вижте във видеото от Facebook страницата на Computerworld:
Представяне на първата работеща 5G базова станция на А1 в НДК





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X