Операционни Системи

Microsoft е прекратила разработката на Windows 10X

Александър Главчев

Microsoft обяви официално, че е прекратила разработката операционна система Windows 10X. Информацията беше публикувана в блога на компанията, паралелно с пускането на новата актуализация на Windows 10 21H1.

Windows 10X беше официално обявена през 2019 г., заедно със сгъваемия таблет Surface Neo. Предполагаше се, че ще работи и на таблети с два екрана. Такъв продукт трябваше да е Surface Neo, той обаче така и не видя бял свят. В резултат Windows 10X бе преориентирана към традиционни устройства с един екран.

Windows 10X със своя опростен интерфейс бе позиционирана като заместител на Windows 10S и като конкурент на Chrome OS на Google. Microsoft също е решила да се откаже от модела за стартиране на контейнери в Windows 10X, чиято цел бе да позволи на приложенията да работят на по-стари версии на Windows.

Понастоящем се предвижда технологиите, разработени за Windows 10X, да бъдат използвани в основната Windows 10. Според вицепрезидента на Microsoft, Джон Кейбъл, някои от тях вече са внедрени в бета версии, разпространени чрез Windows Insider. Сред тях са нова технология за контейнери, вградена в антивирусното приложение Microsoft Defender Application Guard, нова технология за гласово въвеждане и подобрена екранна клавиатура.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X