Софтуер

Microsoft няма да пусне Windows 10X преди 2021

Мария Динкова

Операционната система на Microsoft Windows 10X, която първоначално беше насочена към устройствата с два екрана, вероятно няма да бъде пусната до 2021, пише The Verge. Софтуерният гигант разкри по-рано тази година, че тя се преправя за хардуер само с един екран, вместо да бъде използвана при устройства като Surface Neo. Това означава, че компания няма да пусне Windows 10X по-късно тази година, както планираше досега.

Очаква се устройства с един екран, използващи тази операционна система, да бъдат готови през пролетта на 2021. Според слуховете година по-късно Microsoft ще пусне и своето устройство с два екрана, използващо Windows 10Х. Ако информацията е правилна, то това е сериозно закъснение спрямо първоначалните планове на компанията.

От Microsoft отбелязват, че пандемията от коронавирус е една от причините за промяната. "Светът сега е много по-различно място в сравнение с миналия октомври, когато споделихме нашата визия за нова категория устройства на Windows с два екрана", коментираха от компанията през май.

В момента Microsoft променя много от своите продукти, за да отговори на нуждите на отдалечената работа. Също така компанията насочва своите усилия към по-важните устройства като настолни компютри и лаптопи, след като отчете ръст в потреблението на Microsoft Teams и Windows 10.

Плановете на компанията за поддържане на традиционните win32 десктоп приложения в Windows 10Х също са създали проблеми при разработката на операционната система. Източници разкриват, че Microsoft има трудности с работата на win32 приложенията, както и трудности при съвместимостта с по-сложните приложения, интегрирани в операционната система. Тези предизвикателства също са довели до забавяне при пускането на новата операционна система.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X