Социални Мрежи

Огромна глоба заплашва Facebook заради злоупотреба с биометрични данни

Иван Гайдаров

Facebook е обвинена в незаконно събиране на биометрични данни на над 100 милиона потребители на Instagram в ново съдебно производство, започнато в Калифорния. Съдебното дело, заведено в държавния съд в Редууд Сити, твърди, че приложението за споделяне на снимки е събирало, съхранявало и се е възползвало от данните на потребителите без тяхното знание или съгласие.

Според Bloomberg обвинението твърди, че Facebook нарушава закона за поверителност на Илинойс, който забранява събирането на биометрични данни без съгласието на потребителите. Ако бъде доказана вина, гигантът в социалните медии може да бъде принуден да плаща по 5000 долара на нарушение. Основната глоба за нарушение съгласно закона на Илинойс, известен като Закон за поверителност на биометричната информация, е 1000 долара.

В коментар, говорител на Facebook обяви: "Това обвинение е безпочвено. Instagram не използва технологии за лицево разпознаване. "

Миналия месец компанията предложи да плати 650 милиона долара по друго дело за използването на биометрични данни в услуга за фото етикетиране в основната си социална мрежа - Facebook. Услугата, известна като Tag Suggestions, използва софтуер за съвпадение на лица, за да предложи имената на хората на различни снимки, качени в мрежата. Затова и ищците в новото дело смятат, че компанията събира лицеви данни без разрешение на потребителите - и без да ги информира колко дълго ще се съхраняват въпросните данни.

Събирането на биометрични данни и по-специално използването на технологии за лицево разпознаване става все по-противоречиво през последните месеци.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X