Сигурност

70% от европейците биха докладвали кражба на самоличност онлайн

Александър Главчев

Хората стават по-зависими от технологиите за различни аспекти от ежедневието си и в резултат има повече шансове те да станат жертва на киберпрестъпления, ако не вземат адекватните предпазни мерки.

Компанията Prolifics Testing е анализирала последните данни на Европейската комисия, която е анкетирала 27 607 граждани, за да разбере коя европейска държава е най-вероятно хората да свържат с полицията, ако окажат жертва на онлайн кражби и измами с онлайн банкиране.

Данните сочат, че шведите (92%) са най-склонни да се свържат с полицията, ако станат жертва на онлайн идентифициране на кражба. На втора позиция, 86% от холандските граждани биха уведомили органите на реда, ако станат обект на кражба на самоличност онлайн. На трето място е Финландия, като 83% от финландците биха се свързали докладвали, ако станат жертва на подобна измама.

70% от европейците биха докладвали кражба на самоличност онлайн

Сред останалите европейски държави, в които 80% или повече граждани биха предупредили полицията ако станат жертва на кражба на самоличност, влизат Дания (81%) и Испания (80%), съответно класирани на четвърто и пето място.

Гражданите на Словакия и Малта (54%) са най-малко склонни да се свържат със специализирани органи, ако станат жертва на онлайн кражба на самоличност. Двете страни са на последно място в класацията.

България се намира долния края на третата четвърт в класацията с, като 63% от българските граждани биха докладвали онлайн измама на полицията.

Средно от всички 70% от европейците биха се свързали с полицията, ако станат жертва на онлайн кражба на самоличност.
Prolifics Testing докладва още, че 65% от европейските граждани биха докладвали онлайн банкова измама.

Подобно на онлайн кражбата на самоличност, шведските граждани (82%) са най-склонни в Европа да се свържат с полицията, ако станат жертва на измами с онлайн банкиране. На второ място, 79% от гръцките и испанските граждани биха предупредили специализиран орган, ако се окажат в такава ситуация.

70% от европейците биха докладвали кражба на самоличност онлайн

Сред останалите европейски държави, в които над 70% от гражданите биха уведомили полицията, ако жертва на измама с онлайн банкиране, са Литва (76%), Финландия (75%) и Германия (74%), съответно на четвърто, пето и шесто място.

В тази подредба България е малко под средата, като според изнесените данни 62% от нейните граждани биха се свързани с полицията в случай на измама при онлайн банкиране.

Словаците, отново, са най-малко склонни (48%) да се свържат с полицията, ако станат жертва на измами при банкиране онлайн.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X