Сигурност

Оптимизират капацитета и подобряват услугите на CERT България

Иван Гайдаров

Основните дейности по проекта "Изграждане на капацитет и подобряване на услугите, предоставяни от CERT България "/Capacity Building and Services Enhancement of CERT Bulgaria (CBSEC-BG) бяха представени на встъпителна пресконференция в София. Събитието се предаваше и онлайн, чрез платформата Zoom.

С успешното реализиране на проекта ще повишим капацитета на CERT България (Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност) както чрез осигуряване на необходимия технически инструментариум, така и чрез повишаване квалификацията, знанията и уменията на екипа да отговаря на предизвикателствата в сферата на киберсигурността, обясни Васил Грънчоров, ръководител на проекта. Така ще бъдат изпълнени изискванията на Директива 2016/1148 на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за високо общо ниво на сигурност на мрежите и информационните системи в Съюза и на Закона за киберсигурност на Република България, допълни още той.

В рамките на проекта ще бъдат изградени център за национални и международни учения в областта на киберсигурността, лаборатории за анализ на зловреден софтуер и криминалистичен анализ, национална мрежа на екипите за реагиране при инциденти в компютърната сигурност за споделяне на информация за рискове, заплахи и уязвимости. Предвижда се и присъединяване на CERT България към основната платформа за услуги на мрежата на европейските екипи за реагиране при инциденти в компютърната сигурност (MeliCERTes Core Services Platform) за международно сътрудничество в областта на киберсигурността.

Проектът се изпълнява съгласно договор № INEA/CEF/ICT/A2018/1801024 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура CEF-TC-2018-3. Обща стойност е 1 298 495 евро, от които 973 872 евро от Европейската комисия и 324 623 евро национално съфинансиране. Той се реализира с финансовата подкрепа на Innovation and Networks Executive Agency като официален представител на Европейската комисия по програма Connecting Europe Facility 2014-2020, Telecommunications Sector. Бенефициент по проекта е Държавна агенция "Електронно управление".




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X