Сигурност

Хакер открадна интелектуална собственост от AMD

Computer World

AMD съобщи кражба на информация свързана с нейните актуални бъдещи графични процесори. Взломът е извършен от жена-хакер, която е получила достъп до компютър или сървър на компанията, и в момента се опитва да продаде данните.

От AMD не разкриват какво се съдържа в откраднатите файлове, но по данни Torrentfreak в тях има информация, свързани с чипове Navi 10 (настоящото поколение, базирано на архитектурата RDNA), Navi 21 (т.нар. Big Navi, базирано на RDNA 2) и Adren.

Самоличността на хакера не е установена, но от горния ресурс са успели да се свържат с нея. Тя е съобщила, че по нейно мнение стойността на откраднатата информация може да струва до 100 млн. долара. В момента тя търси купувач, а ако такъв не се намери, то данните може да се окажат пуснати свободно в интернет.

Хакерът споделя още, че не са ѝ били необходими особени усилия за осъществяване на пробива. По думите ѝ е било достатъчно да проникне в един компютър на компанията, където информацията е била съхраняване в незащитен вид.

По данни на AMD пробивът се е състоял още през ноември 2019 г. Допълва се обаче, че информацията надали може да бъде използвана от конкуренти. В декември пък хакерът се е свързала с компанията с предложение за изкупуване на откраднатото. Не се споменава каква е била търсената сума.

Редно е да се отбележи, че от подобен теч на информация може да пострада не само AMD, но и нейни партньори като Microsoft. В случая се споменава процесорът Adren, който се използва в задаващата се конзола Xbox Series X.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X