Сигурност

Facebook съди анализаторска компания за злоупотреба с потребителски данни

Иван Гайдаров

Facebook заведе федерален иск срещу компания за анализ на мобилния сектор, наречена OneAudience, обвинявайки я в кражба на лична информация на потребителите. Според съобщението на най-голямата социална мрежа OneAudience е платила на разработчиците на трети страни да инсталират в своите приложения злонамерен софтуер за разработка (SDK), който им позволява да събират данни на хората без тяхното знание.

Новините за експозицията за първи път излязоха миналия ноември, когато Facebook и Twitter провериха разкрития на независими изследователи по сигурността. По това време Facebook заяви, че OneAudience и друг разработчик на SDK, наречен Mobiburn, получават информация като имена, имейли и пол на потребителите. Facebook продължи да уведомява 9,5 милиона потребители, че техните данни са потенциално компрометирани.

След разкритието от Facebook изпратиха на OneAudience писмо за прекратяване на тази практика и ги призоваха да участват в извършвания одит. Компанията твърди, че OneAudience "отказва да сътрудничи".

"Чрез тези съдебни дела ние ще продължим да изпращаме съобщение до хората, които се опитват да злоупотребяват с нашите услуги, че Facebook сериозно ще прилага своите политики, включително да изисква от разработчиците да си сътрудничат с нас по време на разследвания и да подобрят процесите си, когато става въпрос за злоупотреби с данни и поверителност на личната информация", заявяват от компанията.

През последните няколко години Facebook постоянно води борба за подсигуряване на потребителските данни в платформата си, след серия от скандали. Миналата година например социалната мрежа заведе дело срещу хонконгска компания за измама с фалшиви връзки, които бяха използвани за превземане на акаунти.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X