Бизнес

Amazon е заблуждавала статртъпи и си е присвоявала техни идеи

Александър Главчев

Американският гигант Amazon в продължение на години е мамил стартъп компании, присвоявайки си техни идеи, за да ги използва в собствените си услуги. Това пише Wall Street Journal (WSJ), привеждайки реални примери.

Според изданието Amazon използва две схеми за заблуда на неголеми фирми, една от които ѝ позволява да не харчи нито цент за придобиване на необходими технологии. Гигантът провежда срещи с представители на фирмите за уговаряне на условия за възможно придобиване. В рамките им се изискват детайли за разработките, като в крайна сметка стартъпите остават без пари и без идеи.

Вторият начин изисква харчене на средства, но компанията често е прибягвала и до него, твърдят от WSJ. Той предполага наливане на инвестиции във организациите и получаване на достъп до разработките под формата на инвеститор. Добитите по този начин технологии оперативно се интегрират в съществуващи или нови продукти. Малките фирми нямат шансове да се конкурират с гиганта и се оказват принудени да се изтеглят от пазара.

Amazon е сред най-големите ИТ компании в света с над 1,4 трлн. долара капитализация. Освен това тя е и лидер при доставянето на облачни услуги, като със своя Amazon Web Services (AWS) и 32% дял изпреварва значително следващите в класацията Microsoft и Google, които държат съответно 18 и 8 на сто от пазара.

Подобряване на AWS и Alexa с чужди сили

Един от примерите, приведени от WSJ, касае именно AWS. Стартъпът DefinedCrowd е получил инвестиция от Amazon чрез фонд за рисков капитал. По думите на директора на младата компания, Даниела Брага, след договор с гиганта е бил осигурен достъп до информация за нейните разработки. През пролетта на 2020 г. в AWS се е появила услуга за събиране и маркиране на информация, наречена A2I.

С чужди технологии е развивана е екосистемата на гласовия помощник Alexa. Според WSJ компанията Nucleus, разработваща устройства за домашна видео връзка, по време на подобна среща е била уверена, че Amazon няма да пуска собствен конкурентен продукт. След по-малко година обаче на пазара се е появило устройството за видеочат Echo Show, което е довело до рязък спад на продажбите на Nucleus.

Дългогодишна схема

В статията на Wall Street Journal се твърди, че Amazon получава достъп до чужди технологии по описаните начини от поне десетилетие. Така през 2010 г. в полезрението ѝ е попаднала компанията LivingSocial (аналог на услугата за отстъпки Groupon). След инвестиции гигантът е получил 30-процентов дял в нея и място в съвета на директорите. Веднага след това от LivingSocial е била поискана корпоративна информация, сред която и списък на клиентите, като Amazon е започнала директно да комуникира с тях, предлагайки по-изодни условия. В крайна сметка през 2016 г. LivingSocial е погълната от Groupon.

През 2011 г. пък в подобна ситуация се е оказала и фирма, наречена Vocalife LLC, разработваща технологии за разпознаване на човешки глас. След получаване на награда на изложението CES 2011, Amazon се е обърнала към нея с предложение за среща. В рамките на преговорите са проведени демонстрации, като е била показана и патентована технология, използваща специална микрофонна решетка. Според основателя на Vocalife след това Amazon са прекратили контакти с фирмата и са използвали нейната технология в умната колонка Echo, която се появи на пазара в средата на 2015 г. В момента Vocalife LLC води дело срещу Amazon, което се очаква да бъде разгледано през есента на 2020 г.

Според WSJ дори концепцията на Echo не е на Amazon, като в технически план тя представлява копие на разработка, кръстена Ubi и разработвана от едноименна компания в началото на миналото десетилетие. Според неговия основател, Леор Грбеблер, възможностите на Ubi на практика не са се различавали с тези на Echo. По думите му през 2012 г. той е започнал преговори с гиганта и е предоставил информация очаквайки предложение за купуване на разработки. От Amazon обаче скоро са прекратили комуникация и след това на пазара се появила Echo. Граблер споделя, че не е започнал дело срещу гиганта




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X