Бизнес

Kак Apple, Amazon, Facebook и Google планират да се защитят пред Конгреса?

Робърт Христов

На уебсайта на Правния комитет на Камарата на представителите на САЩ вече са достъпни встъпителните изявления на Google, Facebook, Amazon и Apple, пише TechCrunch. В сряда изпълнителните директори на всяка от 4-те компании ще се явят на изслушане в Конгреса, фокусирано върху нарушаването на антитръстовите правила при бизнес практиките.

Въпреки че встъпителните изявления само загатват за темите, които потенциално ще бъдат обсъждани по време на изслушването, те дават полезна информация за стратегията, която всяка компания ще използва, за да отхвърли обвиненията, че бизнесът им е нараснал в такъв огромен мащаб поради антиконкурентно поведение. В последните изслушвания технологичните лидери успяха да се придържат към безопасни, добре репетирани реплики.

В своите встъпителни изявления главните изпълнителни директори на всяка компания изказват доста сходни аргументи - например и четирите твърдят, че техните организации, въпреки своя размер и мощ, все още са изправени пред силна конкуренция, особено на глобалните пазари.
Ето и някои от стратегиите им:

Amazon представя колко работни места е осигурил
Въпреки че Amazon е най-големият онлайн търговец на дребно в Америка, Джеф Безос ще твърди, че е малък играч на световния пазар при търговията на дребно, като Amazon отговаря за "по-малко от 1% от глобалния пазар при търговията на дребно с размер на 25 трилиона долара и за по-малко от 4% от търговията на дребно в САЩ". Сред местните конкуренти Безос се фокусира върху Walmart, заявявайки, че е "два пъти по-голяма компания в сравнение с Amazon" и също така назовава по-нови конкуренти като Shopify и Instacart.

Facebook ще говори за Америка срещу Китай
Марк Зукърбърг също твърди, че Facebook все още се сблъсква с интензивна конкуренция, особено в други страни. Въпреки че той не споменава конкретна компания или приложение, акцентира върху конкуренцията от страна на китайските технологични компании. Изпълнителният директор на социалната мрежа посочва, че "Китай изгражда своя собствена версия на интернет, фокусирана върху много различни идеи, и изнася своята представа към други държави." Докато Facebook е критикуван за придобиване на компании като Instagram и WhatsApp, Зукърбърг казва още, че тези услуги са се подобрили, след като са били купени от неговата социална мрежа.

Google назовава своите конкуренти
Google Search е доминиращата търсачка в САЩ, а Сундар Пичай ще твърди, че неговата компания е изправена пред голям списък от конкуренти, включително услуги, които не са конкретно търсачки. Например той цитира Alexa, Twitter, WhatsApp, SnapChat и Pinterest на Amazon като алтернативни източници на информация и отбелязва, че потребителите се обръщат към сайтове за електронна търговия като Amazon, eBay и Walmart за информация за продуктите. Очаква се рекламният бизнес на Google също да бъде в центъра на вниманието по време на изслушванията. Пичай твърди, че рекламодателите имат "огромен избор" за платформи, включително Twitter, Instagram, Pinterest, Comcast и други, което означава, че разходите за реклама са намалели с 40% през последното десетилетие.

Apple сочи към конкуренцията в света на смартфоните
От своя страна Тим Кук заявява, че "пазарът на смартфони е силно конкурентен", със съперници като Samsung, LG, Huawei и Google. Той подчертава също така, че всички продуктови категории на Apple, включително iPhone, нямат доминиращ дял на нито един от пазарите, където има бизнес. Подобно на Безос, в изявлението си Кук също твърди, че екосистемата на Apple е помогнала за създаването на работни места. Той казва, че App Store сега разполага с повече от 1,7 милиона приложения, само 60 от които са разработени от Apple, и "повече от 1,9 милиона работни места в САЩ във всички 50 щата се дължат на производителя на iPhone".

Голямото изслушване ще започне в сряда в 19 часа българско време.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X