Сигурност

Антивирусна компания е следила цялата онлайн активност на потребителите

Мария Динкова

Идеята на антивирусния софтуер е да защити неприкосновеността на данните на потребителите и да гарантира, че тяхната информация ще остане поверителна. Това е така на теория, но се оказва, че на практика – ситуацията е доста по-различна. Последният пример за това са някои от продуктите на Avast и AVG, които все пак са разкривали чувствителна информация за своите потребители, пише The Verge.

Съвместно разследване на Motherboard и PCMag показва как компанията за антивирусни продукти Avast, която притежава AVG, е следила цялата активност на своите потребители онлайн. Събираните данни са включвали търсения в Google, локации в Google Maps, посещения на страници на компании в LinkedIn, YouTube активност и други.

След това тази информация е изпращана към Jumpshot, дъщерна компания на Avast, която е продавала данните на клиентите. От Avast изтъкват, че не е възможно данните да бъдат проследени обратно до отделните потребители и не съдържат лична информация като имена или контакти, макар че специалистите са скептични по въпроса.

Подобно разкритие показва широкия достъп, който приложенията на нашите компютри и разширенията в нашите браузъри имат. Споделянето на информация от подобен мащаб очевидно не е приемливо и малко потребители биха дали своето съгласие за него, ако знаеха колко голяма част от тяхната информация може да бъде разкрита. Този доклад е доказателство, че всичко се случва въпреки това и дори от страна на компании, които се предполага, че трябва да се грижат за онлайн сигурността на потребителите.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X