Операционни Системи

Windows 10 S срещу Chrome OS

Александър Главчев

Пускането на Windows 10 S бе ясна заявка от страна на Microsoft да заеме част от дяла на Chrome OS. Платформата на Google допреди известно време доминираше в бюджетния сегмент, но от Редмънд показаха, че също могат да доставят подобно опростено преживяване.

И двете операционни системи вече са се утвърдили и за много потребители изниква въпросът на коя да се спрат. Затова сме подготвили кратко сравнение.


Какво е Windows 10 S


Windows 10 S е олекотена версия на Windows 10, която е очевидно насочена към сфери като образованието. Въпреки че на практика това си е стандартен Windows, все пак са налице известни разлики, чиято цел е да направят операционната система по-бърза и сигурна.

След представянето ѝ през 2017 г. тя се предлагаше само със Surface устройства, но в момента такива лаптопи се предлагат и от Lenovo, HP и ASUS. Това са бюджетни предложения, някои от които предлагат разширена гъвкавост посредством отделящи се клавиатури.


Какво липсва


Windows 10 S изглежда и се държи като стандартна версия на операционната система. Всъщност от Mcirosoft я описват като "специфична конфигурация на Windows 10 Pro, която предлага познато преживяване".

Основната разлика е, че става дума за "заключена" среда, която позволява използване на приложения само от Windows Store. От компанията обясняват, че това е с цел повече сигурност, тъй като предложенията във въпросния магазин са преминали определени проверки.

Microsoft Windows 10 S

Microsoft Windows 10 S


Стегнатият контрол над системата се посочва и като начин за забавяне работата на машината с течение на времето. Това най-често е следствие от натрупването на излишни приложения, зареждани при стартирането ѝ, както и от такива изискващи системни ресурси.

Подобно ограничение може би би отблъснало някои хора, свикнали да свалят програми през браузъри. Въпреки това Windows 10 S е удачен избор за студенти и ученици, които ще прекарват дълго време пред екрана.

Chrome OS на Google е друга лека операционна система, която задвижва Chromebook устройствата. Докато Windows 10 S обаче е традиционна компютърна платформа, с приложения, които се инсталират локално, нейният конкурент обръща поглед към интернет. Приложенията са достъпни през Play Store, но тук те представляват уеб-базирани интерфейси. С други думи почти всичко, което прави Chrome OS се случва онлайн.

Ако някога сте ползвали браузъра Chrome, то ще сте във познати води. Всичко се случва в прозорци на браузъра, а повечето от функциите се свързват с облачни сървъри.

В началото отзивите от тази архитектура бяха в голяма степен негативни, но с течение на времето много приложения, сред които тези на Google като Docs, Numbers, Sheets и др., започнаха да предлагат и офлайн функции и да се синхронизират с облака когато е налице интернет връзка.

Windows 10 S със сигурност предлага повече по отношение управлението на файлове и общия дизайн. Опростеността на Chrome OS обаче може да се окаже предимство за потребители, които имат нужда само от достъп до интернет и базови офисни приложения.


Браузъри и търсачки


Както може да се очаква от затворени системи, всяка от тях използва свои браузъри и уеб търсачки. В Windows 10 S това са съответно Microsoft Edge и Bing. За щастие първият стана доста по-използваем, като с течение на времето бе добавена поддръжка на разширения, сред които такива за блокиране на реклами. От компанията твърдят, че техният браузър е по-ефективен и дава 45% по-дълъг живот на батерията при аналогична конфигурация с такава от своя конкурент.

Google Chrome OS

Google Chrome OS


Chrome OS предлага подобен подход, като единственият браузър едноименният Chrome. Това обаче надали може да се нарече недостатък, тъй като това е най-популярното подобно приложение. Chrome е зряла платформа с множество полезни разширения и добра производителност. По подразбиране тук се използва търсачката на Google, но за разлика от Windows 10 S все пак можете да я смените.


Приложения и хардуер


Както вече бе споменато и двете ОС позволяват достъп само до приложения от своите онлайн магазини. Изборът в двата каталога обаче не е идентичен.

Windows Store предлага достъп до известни услуги като Netflix, Now TV, BT Sport и Spotify. Налице са и игри и лайфстайл приложения. Ако искате да вършите и работа на машината си, то имате достъп до Office online, Evernote, OneNote, Skype, Adobe Photoshop, Lightroom и Wunderlist.

Предлаганото за Windows 10 S обаче е много далеч от разнообразието, достъпно за обичайните версии на тази ОС. Базовите компютърни нужди на повечето потребителите обаче могат да се считат за покрити.

Chromebook устройствата са предвидени да работят предимно онлайн, а поддръжката на локалния приложения бе добавена на по-късен етап. Същите услуги обаче могат да се достъпват и от други устройства, включително такива с Windows 10 S.

Интересна характеристика на по-новите устройства с Chrome OS е възможността за стартиране на Android приложения. Това отваря множество нови възможности

В повечето случаи Chromebook устройствата са по-евтини. Налице са предложения с 14-инчови екрани дори такива от по-висок клас като Pixelbook на Google.

Windows 10 S също предлага избор на устройства, като и тук флагманите са от разработчика – Microsoft. Налице са и модели, чиито цени се доближават до тези на "хромбуците".


Има ли победител?


Както може да се очаква изборът зависи от личните предпочитания.

Windows 10 S е интересна идея, която взима най-популярната настолна ОС и я прави по-сигурна и стабилна. Произтичащите от това ограничения обаче може да дойдат в повече на потребите, свикнали със стандартните версии на платформата.

Chrome OS идва с голяма част от предимствата на конкурента си, като лесната употреба и по-евтините устройства. Достъпът до Play Store дава по-голям избор, поне на пръв поглед. Реалността обаче е, че мобилните приложения просто не са оптимизирани а големи екрани.

Източник




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X