Облаци

Облачните услуги стават все по-важни за растежа на Microsoft

Иван Гайдаров

В сряда, Microsoft предостави отчета си за последното фискално тримесечие, като печалбите на компанията надскочиха очакванията на Уолстрийт. Освен това резултатите показват, че технологичният гигант продължава политиката си за изграждане на бизнес модел, доминиран от облачните услуги, описван от изпълнителния директор Сатя Надела като "дигитализация на хора, места и неща".

Microsoft отчете печалба за второто фискално тримесечие от 11,6 милиарда долара при приходи от 36,9 милиарда долара, което представлява увеличение съответно с 38% и 14% на годишна база. Печалбата на акция е 1.51 долара - 40% увеличение спрямо година по-рано.

В дните преди да бъде публикуван доклада, който обхваща трите месеца, завършващи на 31 декември, анализаторите очакваха приходи от 35,7 милиарда долара и печалба от 1,32 долара на акция, според информация на Bloomberg.

Добрите резултати на Microsoft до голяма степен се дължат на облачните услуги. Облачната инфраструктура на Microsoft Azure генерира ръст от 62% спрямо същото тримесечие на миналата година - темп, който надвишава значително темповете на растеж на индустрията, според анализаторът на Goldman Sachs Хедър Белини. Общите приходи от облака на Microsoft достигат 12,5 милиарда долара за тримесечието, което е 39% повече на годишна база.

Microsoft отбелязва силен ръст и в приходите от своята комерсиална версия на Office 365 (27%) и LinkedIn (24%).

Единственото истинско разочарование за компанията е свързано с Xbox. Приходите на дивизията падат с 11%, а от Microsoft заявяват, че спадът се дължи отчасти на предстоящото пускане на следващата конзола.

Публикуваните резултати показват, че Microsoft печели все повече позиции в битката за доминация на бързо разрастващия се пазар на облачни изчисления. Въпреки, че Amazon остава лидер в индустрията, наскоро Microsoft отбеляза няколко големи победи. Сред тях са облачен договор с KPMG и договор за 10 милиарда долара с Пентагона, известен като JEDI, за предоставяне на облачни услуги на американските военни през следващите 10 години.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X