Операционни Системи

Петиция иска от Microsoft да пусне Windows 7 за свободно ползване

Александър Главчев

Фондът за свободен софтуер Free Software Foundation (FSF) призова софтуерния гигант Microsoft да разкрие изходния код на своята операционна система Windows 7. На сайта на организацията бе поместена петиция, която събира подписи на хора, които искат да продължават да получават обновявания и не искат да преминат на Windows 10.

Публикацията носи името Upcycle Windows 7 и е пряко свързана с края на срока за поддръжка на софтуера за редовите потребители, който изтече на 14 януари.

Авторите на петицията са формулирали три основни искания към компанията. Първото е ОС бъде пусната под формата на свободен софтуер. "Животът ѝ не трябва да приключва. Предоствете я на обществото (разработчиците) за изучаване, модифициране и споделяне."

От FSF искат Microsoft да уважава свободата на потребителите и да не ги принуждава да преминават към по-нови версии на Windows.

Третото искане звучи така: "Искаме повече доказателства за това, че наистина уважавате потребителите си и потребителската свобода и не използвате тези концепции за маркетингови цели, когато е удобно."

Петицията има за цел да събере 7777 подписа преди да бъде предадена на Micosoft. Към момента на публикуване на материала техният брой е малко над 6500, които са събрани за около четири дни (от 23 до 27 януари).

Microsoft не са коментирали петицията и авторите ѝ също не гарантират, че събирането на търсения брой подписи ще окаже търсения ефект. От FSF подчертават обаче, че публикуването на изходен код на софтуер няма да прецедент за компанията. Разбира се, трябва да се отбележи, че става дума за неща като приложението Калкулатор, първата весрия на Word, както и някои на MS-DOS от 80-те години на миналия век.

Free Software Foundation е основана от легендарния Ричард Столман през 1985 г., който е един от основоположниците на операционната система GNU/Linux. Той напусна поста на президент на организацията през септември 2019 г. на след скандал. Причина за това станаха коментари по адрес на милиардера Джерфри Ъпстийн, който бе обвинен в трафик на жени. По думите на Столман жертвите на Епстийн, включително непълнолетни, не са били принуждавани към сексуални контакти, а са "били напълно готови" за такива.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X