Виртуализация

Крейг МакЛъки и Джо Беда: Kubernetes внася ред в съвременната сървърна динамика

Александър Главчев

Крейг МакЛъки и Джо Беда са двама от създателите на една от най-горещите технологии в момента – Kubernetes. Имахме възможност да поговорим с тях по време на тазгодишото европейско издание на VMworld, което се проведе в началото на месеца в Барселона, Ипания.

Двамата започват работа над Kubernetes, докато работят за Google, като първата версия вижда бял свят през 2014 г.. През 2016-та те основават компанията Heptio, която през 2018 г. е придобита от VMware. В редовете долу прочетете тeхните виждания за настоящето и бъдещето на Kubernetes, както и защо отвореността на системата е толкова важна за нейното развитие и устойчивост.


Споделете накратко, за читателите на Computerworld, за какво служи Kubernetes?

Джо Беда: Kubernetes взима сървърни приложения, пакетирани в контейнери, и създава тяхно изображение, което лесно може да бъде прехвърляно на различни машини. Това решава много проблеми когато трябва да бъде конфигурирани голям брой машини – кои контейнери къде трябва да работят, как да се откриват едни други, как се управлява дисковото пространство, мрежовите ресурси и др. Това е особено важно в днешната динамична среда по отношение на разполагане на сървърните програми по машините.

Крейг МакЛъки: Исторически, пакетирането и управлението на приложенията зависи тясно от средата, където те се разполагат. Това което Kubernetes прави е абстрактизация – позволява инфраструктурата, независимо дали говорим за локална, облачна или периферна, да се третира в общи линии по един начин. Системата работи на ниско ниво, за да може да служи за основа на каквото и да е, но и на достатъчно високо, за да може да скрие спецификите при организирането на различните компоненти на инфраструктурата.


Kubernetes съществува вече пет години. Какво се промени в проекта през това време?

Крейг МакЛъки: Аз и Джо сме двама от основателите на проекта, а третият е Брендан Бърнс. Джо и аз работихме върху Google Compute Engine (IaaS компонента на облачната платформа на компанията – б.р.), която бе относително традиционна сървърна абстрактизация, и осъзнахме, че всъщност всичко което правим е да събираме традиционни корпоративни натоварвания в центровете за данни на Google. Запитахме се дали не можем да използваме опита на Google при управляването на повтарящи се модели в своите системи и да предложим на външния свят.

Всичко започна с изграждане на много опростена версия на това, което Kubernetes е в момента. Много са нещата, които стоя в основата на неговия успех. Едно от тях е, че технологията сама по себе си е интересна, тя възприема много прогресивни модели по отношение на управлението на инфраструктури. Това е следствие на опита на Google, но подходът към абстракцията е различен. На първо място системата е с отворен код. Това е насока, която е все по-интересна за компаниите.

Джо Беда: Започнахме по обичайния начин – създадохме приложно-програмни интерфейси и модели за разпределено програмиране. В течение на петте години се оказа, че всичко това е полезно в съвсем друг контекст. Kubernetes вече не служи само за оркестрация на контейнери, но и всякакви други неща. Ставаме свидетели на поява на всякакъв облачен софтуер, разширяващ и надграждащ възможностите на Kubernetes. Бих казал, че това не беше част от нашата визия в началото, макар че Брендан започна да прави такива прототипи относително рано. Смятам, че това стои в основата на неговия потенциал.

Крейг МакЛъки: Мисля, че Kubernetes вече не е просто инструмент за оркестрация, а по-скоро е операционна система за дистрибутирани системи, за която хората изграждат приложения. Друго което се промени е това, че ако преди хората гледаха на проекта като на инструмент за управление на голям брой машини, като ги третират като голям общ виртуален пул, то сега Kubernetes все по-често се използва в среди, съставени от множество малки клъстери. Т.е. консумацията му в момента е е по-различна спрямо първоначалната ни идея.


Как виждате бъдещето на Kubernetes? Повече автоматизация, може би...

Крейг МакЛъки: Интересна тенденция е как Kubernetes се превръща в полезен инструмент не само за управление на контейнери с приложения, но и за наблюдение на инфраструктурата. Мисля, че занапред все повече ще виждаме как възможностите на Kubernetes ще помагат и за нейното управление. Ще видим повече автономни системи, управляващи предоставянето и управлението на инфраструктура.

Джо Беда: Едно от интересните неща при автоматизацията e един проект, в който инвестираме в общността на Kubernetes, наречен Cluster API. Накратко, той представлява използване на Kubernetes за управление на Kubernetes. Всъщност това е една от основите на Project Pacific на VMware. Там използваме един клъстер за управление множество други такива.

Крейг МакЛъки: Същото се отнася и до Tanzu и Mission Control. Идеята е създаване на централизирано управление на множество различни клъстери в разнообразни среди.


Едно словосъчетанията, което често се споменава заедно с Kubernetes е "отворен код". Защо това е толкова важно?

Крейг МакЛъки: Има няколко причини. Гледайки напред, хората се притесняват все повече от това да се обвързват с един единствен доставчик. Компаниите търсят решения, позволяващи им да са свободни да ползват услуги от различни доставчици. Същевременно обаче те искат и последователност при разработката и управлението на своите приложения и системи. Kuberntes предлага точно това и именно поради тази причина виждаме подобен интерес.

Друга причина, според мен, е това, че отвореният код сам по себе си дава по-добри крайни резултати по отношение на софтуера. Начинът на провеждане на такива проекти създава една много интимна връзка между разработчиците, които го изграждат, и хората, които го потребяват. Стабилните общности по разработка на системи с отворен код са съставени не само от едри вендори, като VMware, но и от широк спектър от членове, които непосредствено ги използват и предоставят обратна връзка.

Не на последно място трябва да разпознаем и това, че за да има стабилна общност няма как да става въпрос само за един голям вендор, който доставя технологията – необходими са много такива. След като стартирахме в рамките на Google имахме сериозни възможности за управление на дистрибутирани системи, но все още не бяхме изградили специфични корпоративни функции. Компании като VMware, Red Hat, IBM и т.н. разполагат с много повече знания за клиентите си и затова проект с отворен код с тяхно участие ни позволява да събираме и предлагаме най-добрите възможности – много повече, отколкото бихме могли ако бяхме сами.

Разбира се, всеки вендор трябва умее да създава нещо, отвъд това просто да става дума за продукт с отворен код. Ние във VMware създаваме ценност, интегрирайки такива технологии в нашите собствени, като vSphere.


Една от горещите теми в момента са т.нар. периферни изчисления. По какъв начин тази тенденция влияе върху Kubernetes?

Крейг МакЛъки: След пет години сериозна част от световните изчислителни ще бъде в периферията. 5G не просто добавя ново "G", а предефинира на фундаментално ниво начина, по който устройствата могат да се свързват. Това ще доведе до значителен ръст в мрежовия трафик локалните центрове за данни и свързаните устройства. Гледайки търсенето на умни продукти се забелязва и натиск за доближаване на изчислителните ресурси до потребителите.

Kubernetes е мощна платформа, която улеснява значително създаването на самоуправляващи се системи. Това е особено важно, когато става дума например за инсталиране на софтуер на множество базови станции или в сървъри в клонове на магазини. Тя дава възможност за създаване почти на самолекуващи се системи.


Така ли виждате нещата – сървър на всеки стълб?

Джо Беда: Чак толкова – едва ли. Бих казал, че ще достигнем положение, при което ще е налице изчислителен капацитет във всеки търговски обект, което ще му позволи известна доза автономност. 5G мрежите пък ще донесат възможности за създаване на нови преживявания, които в пълна степен ще се възползват от технологиите, за които говорим. Критичен момент в тази насока ще е разполагането с гъвкава среда за приложенията, простираща се на всички инфраструктурни среди.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X