Кариера

VMware RADIO@: В търсене на решения

Александър Главчев

На 3-ти октомври VMware проведе девето издание на своята вътрешна конференция RADIO@Bulgaria. Името ѝ идва от "R&D; Innovation Offsite". Това е пътуващо събитие, което дава възможност на служители на компанията да се съберат на едно място, да обменят нови идеи и да чуя презентации, касаещи горещи теми. Тази година посетителите са около 600 души, като част от тях са гости от други от чужбина. За пръв път тази година VMware открехна врати за случващото се по време на RADIO@.

По време не официалното откриване на RADIO@ Рагу Рагурам, оперативен директор във VMware, сподели че се случва да срещне клиенти, споделящи че едва след запознаването си с решение на компанията осъзнават, че имат нужда от нещо подобно. Това поражда въпроса за правилното ѝ ориентиране при подбора на стратегически посоки на развитие.

По думите му VMware е достатъчно голяма, за да разчита на вътрешния си ресурс. Като друг инструмент за правилна ориентация се посочва комуникацията с клиенти и по-точно разговорите с множество такива. На трето място стоят коференции като RADIO@, където разработчиците биват стимулирани да търсят начини за изполване на най-новите технологии, до които имат достъп във VMware.

Диана Стефанова

Диана Стефанова


За гостите журналисти VMware организира кръгла маса, на която присъстваха Рагу Рагурам, Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове на компанията за България и EMEA, и Веселин Арнаудов, директор развитие на иновациите в българския офис.

Привличане на таланти

Голяма част от разговора се завъртя около търсенето на кадри. По думите на Диана Стефанова местният развоен център на VMware расте с около 30% годишно. За да си осигурят необходимите качествени таланти от компанията залагат и на по-нестандартни подходи, включително привличане на българи, завършили или завършващи образование в чужбина, предлагайки им кариера у дома. В края на октомври например VMware планира събитие в Лондон, наречено Back to the Source.

Веселин Арнаудов

Веселин Арнаудов


Като основен проблем в тази насока Стефанова посочи намирането на опитни кандидати за по-висши лидерски позиции. "Говорим за експерти в индустрията, обясни тя. Такива, които разпознати в своята сфера. Подобни хора не винаги са налице в България, но могат да бъдат открити в Европа или САЩ." Компанията активно привлича такива таланти. Като пример за подобна позиция Веселин Арнаудов посочи вакантно място в областта на машинното обучение. "Необходим ни е човек, който да ръководи проучването в тази насока, посочи той. Търсим старши кадър с докторска степен, за да има връзки с академични институции, с 10-15 години опит, така че да може да води екип. Както се досещате, комбинацията от всичко това е трудна за намиране."

Утрешните технологии

На няколко пъти по време на официалното откриване на конференцията бе споменато, че една от перспективните насоки, които проучва VMware, е блокчейн. Рагу Рагурам описа технологията като полезна от инфраструктурна гледна точка и с потенциал да бъде използвана в най-различни приложения.

Рагу Рагурам

Рагу Рагурам


Най-очевидната към момента са криптовлутите, което донякъде обяснява интереса към нея от страна не само на VMware, но и на много финансови институции. Блокчейн обаче може да застане в основата и на други решения. Компанията работи върху приложения, които биха могли да бъдат полезни на широк кръг бизнеси, като например т.нар. умни договори (компютърни алгоритми за контрол и предоставяне на информация за активи с цел автоматично изпълнение на поети отговорности).

Все пак, по думите на Рагурам, преди масовото реализиране на подобни решения предстои да бъдат изчистени редица сложни технически проблеми.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X