Нови Технологии

TLC с прототип на навиващ се смартфон

Александър Главчев

Китайската компания TLC, която доскоро притежаваше права да произвежда устройства с марката Blackberry, работи върху смартфон, чиито екран може да се навива на ролка. Производителят вече разполага с напълно функционален прототип, който се появи в изтекло видео (долу).

Според Рос Янг, анализатор в DisplaySearch, TCL не само иска да започне производството на устройства с разгъващи се екрани, но и че това няма да отнеме много време.

TCL за първи път обяви плановете си да създаде принципно нов форм-фактор за съвременните смартфони още през януари 2020 г. на изложението за потребителска електроника CES 2020. Тогава обаче не бяха показани прототипи или концепции. На изложението IFA 2020, проведено през септември 2020 г., представители на компанията отново напомниха за съществуването на такава технология, но заявиха, че определено няма да пуснат устройства с такива дисплеи до края на 2020 г.

Дисплеят, използван в прототипа е с OLED технология. Според портала MSPowerUser TCL "отпечатва" такива екрани, използвайки специални "мастилено-струйни принтери" върху гъвкава основа.

В навито състояние работната повърхност на екрана е 4,5 инча, което е значително по-малко в сравнение с дисплеите на съвременните смартфони. При разгъването му обаче диагоналът се увеличава до 6,7 инча.

Според представители на TCL, към момента инженерите на компанията са успели да увеличат устойчивостта на екрана до значителни показатели. Един такъв панел може да издържи поне 200 хиляди сгъвания и разгъвания. Същия ресурс демонстрират и смартфоните Samsung Galaxy Fold и Z Fold 2, които са със сгъваеми екрани.

Техническите характеристики на предстоящ евентуален смартфон засега не се разкриват. От компанията не уточняват и под каква марка планират да го пуснат - списъкът с брандове, които притежава TCL, включва Alcatel, Thomson и Palm.

Интересно е да се допълни, че южнокорейската компания LG също работи върху смартфон, чийто екран може се навива. През декември 2018 г. тя дори патентова такова устройство.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X