Нови Технологии

HPE ще подкрепи с награди научни проекти в областта на високопроизводителните изчисления

Мария Динкова

Hewlett Packard Enterprise, управлявана от "Селeктиум" ще даде две награди на обща стойност 3000 евро по време на тринайсетото издание на международния форум "Large-Scale Scientific Computations 2021" (LSSC'21), организирано от секция "Научни пресмятания" на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ-БАН). Призовете са за най-добрите статии в категориите: 1) абстракции, методология, теоретични изследвания, сходимост, устойчивост и анализ на грешката, и 2) високопроизводителни изчисления, скалируемост и енергийна ефективност, алгоритми за намаляване на комуникациите, реализация на иновативни приложения върху суперкомпютри с най-съвременна архитектура. Конференцията ще се проведе от 7 до 11 юни 2021 г. в Созопол.

"Конкурсът е първи в дългогодишната история на конференциите LSSC и се осъществява съвместно с партньорите ни от Hewlett Packard Enterprise , управлявана от "Селeктиум", споделя проф. Светозар Маргенов, организатор на LSSC. "С голяма отговорност ще работим за реализацията на тази вдъхновяваща инициатива. За нас, партньорството с HPE е дългосрочен проект с голям потенциал за подкрепа на научната общност в България в такива приоритетни области като научни пресмятания и суперкомпютърни приложения в среда на големи данни", допълва той.

Развитието на научният потенциал е основен двигател на иновациите и икономика, базирана на знанието. "Виждаме бъдещето неразривно интегриращо високопроизводителни изчисления, аналитичност на големи масиви данни, изкуствен интелект и екологична ефективност", споделя Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium. "Продължаваме политиката си на обществена подкрепа за научни инициативи, фокусирани именно към изчисленията на големи масиви от данни. През октомври 2019 г. връчихме съвместно с ИИКТ-БАН призът HPC Computational Challenge Prize, а през май тази година участвахме в авторитетните награди "Питагор" на Министерството на образованието и науката (МОН) за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г. в направлението "Приложни изследвания и резултати в областта на суперкомпютърните приложения и анализ на големи данни", допълва той.

Суперкомпютрите - включително тези на HPE, днес доказват своята ключова роля и ефективност. Те са определящи за научното, технологично, икономическо и обществено развитие в следващите 20 години. Тяхната изчислителна мощ, простираща се отвъд днешните мащаби и представи, се очаква да реши много проблеми, останали без отговор и да осъществи пробиви в редица сфери като медицина, енергетика, климатични промени, инженерни науки и т.н. В България Хюлет Пакард Ентърпрайз управлявана от Селeктиум е разработила суперкомпютъра "Авитохол" по задание на БАН. С негова помощ се разработва математически модел за прогноза на заразяването с коронавирус, а моделите на математическо прогнозиране в биологията са едни от най-ценните източници на информация за развитието на такъв тип болести.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X