Интернет

Борсов фалстарт за китайския конкурент на YouTube

Иван Гайдаров

Акциите на китайската видео платформа Bilibili се сринаха при пускането им на борсата в Хонконг. Bilibili сочена за китайския конкурент на YouTube, но компанията се надява да увеличи приходите чрез абонаменти в стил Netflix. Това е поредния случай на преориентиране на китайски компании, регистрирани на американската борса, към домашната сцена. Китайските организации търсят вторичен листинг в Хонконг поради засиления контрол от страна на американските регулатори, започнал по времето на президента Доналд Тръмп.

Отчасти тази тенденция се оформя като застраховка срещу изхвърлянето на китайските компании от борсите в САЩ - процес, който вече е стартирал за три китайски телекома. През януари Нюйоркската фондова борса спря достъпа на китайските държавни телекомуникационни компании China Telecom, China Unicom и China Mobile.

Акциите на интернет гиганта Baidu скочиха малко, когато бяха регистрирани в Хонг Конг миналата седмица, докато гигантът в електронна търговия JD.com претърпя неуспех при същата операция миналата година.

При пускането на акциите си Bilibili събира 2,6 млрд. долара, което е далеч от очакваните 3 млрд. долара. Срещу името на компанията ще се запише и негативния рекорд за най-слабо предлагане на основен дял на пазара в Хонг Конг.

Премиум съдържание

В момента Bilibili е губеща компания, въпреки че според проспекта приходите й почти са се утроили от 2018 г. насам. Видеоплатформата е имала 202 милиона месечни потребители средно през последното тримесечие на 2020 г., което е увеличение с 55% спрямо същото тримесечие на 2019 г. Това обаче е по-малко от една трета от ръста на конкурентната видео платформа Kuaishou (190%) .

Bilibili също се сблъсква с все по-силна конкуренция от редица други китайски видео платформи. Въпреки това, компанията се надява да последва стъпките на Netflix и да реализира печалба, като предлага първокласно съдържание на своите премиум абонати. Компанията вече има 14,5 милиона такива и има планове да убеди още от своите потребители да плащат за съдържание. Компанията печели и от реклама, мобилни игри и електронна търговия.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X