Интернет

Чешката търсачка Seznam настоява за 417 мнл. долара компенсация от Google

Мария Динкова

Топ платформата за търсене в Чехия Seznam.cz настоява за 9 072 млрд. крони (416,74 млн. долара) компенсация от американския технологичен гигант Google, заради нарушена конкуренция, пише Reuters.

Според Seznam от Google са злоупотребили със своята доминираща позиция на чешкия пазар при лицензираните операционни системи и магазините за приложения за смарт устройства с Android.

"Според решението на Европейската комисия от 2018, което потвърждава, че Google е нарушил антитръстовите правила на ЕС, ние настояваме за компенсация във връзка с нанесени ни щети, докато опитвахме да разпространяваме нашите приложения и услуги в мобилните устройства с Android операционна система", отбелязва Павел Зима, заместник председател в Seznam.

От Google към момента не са коментирали въпроса.

От Seznam, който разполага с 25% от чешкия пазар, заявяват, че размерът на обезщетението е базиран на периода между 2011 и 2018. Претенцията е била изпратени през няколко дни и има 30-дневен краен срок. От чешката търсачка допълват, че са готови да предприемат и правни действия.

Seznam отчете приходи от 4.69 млрд. крони през 2019 и общо 32 млрд. крони от 2011.

Още през ноември 165 компании и индустриални организации призоваха европейските власти да предприемат по-сериозни действия срещу американския гигант.

Google, която е дъщерна компания на Alphabet, отхвърли твърденията, че нечестно приоритизира собствените си услуги. От технологичната организация изтъкват, че потребителите не са ограничени и конкурентите на техните услуги са само на един клик разстояние в интернет.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X