Интернет

Китай стартира глобална инициатива за сигурността на данните

Мария Динкова

Китай обяви стартирането на инициатива за установяването на глобални стандарти за сигурност на данните, пише Reuters. Целта на властите е да насърчат многостранния подход в областта, тъй като според тях "отделни страни" оказват натиск на други държави и на чуждестранни компании.

Новината идва месец, след като САЩ заявиха, че ще предприемат действия срещу "ненадеждни" китайски приложения във връзка с програмата "Чиста мрежа".

Китайската инициатива призовава технологичните фирми да предотвратят създаването на така наречените "задни вратички" в своитв продукти и услуги, които позволяват данни да бъдат придобивани нелегално. Също така властите настояват участниците да уважават суверенитета, юрисдикцията и правилата за управление на данните на другите държави.

В допълнение участниците не трябва да се включва в мащабни наблюдения на други държави или нелегално придобиване на данни на чуждестранни граждани чрез информационните технологии.

Все още властите не са уточнили подробности за характера на инициатива, нито дали други държави са се присъединили към нея.

"Глобалните правила за сигурност на данните, които отразяват желанията и уважават интересите на всички държави трябва да бъдат договорени на базата на универсално участие на всички страни", коментират китайските власти.

"Някои отделни държави агресивно използват едностранен подход, отправяйки обвинения с претекст за "чистота" и извършват глобални преследвания на водещи компании на други държави под претекст на сигурността. Това е чист тормоз, на който трябва да се противопоставим и отхвърлим".

Китай контролира и следи своето киберпространство чрез ограниченията, известни като Great Firewall, които от години спират достъпа на фирми като Twitter Inc, Facebook Inc и собственика на Google - Alphabet Inc.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се насочи срещу китайските гиганти като Huawei Technologies Co Ltd, Tencent Holdings Ltd и собственика на TikTok - ByteDance заради притеснения за националната сигурност и събиране на лични данни.

Вашингтон блокира американския експорт в Huawei и планира да забрани TikTok в САЩ този месец, освен ако ByteDance не продаде американските активи на социалната мрежа в САЩ.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X