Интернет

Нов стандарт за кодиране обещава революция в трафика на видео файлове

Иван Гайдаров

След като създаде видео стандарта High Efficiency Video Coding (HEVC) - високоефективен стандарт за кодиране на видео файлове - сега германската компания Fraunhofer представя неговия наследник Versatile Video Coding (VVC). Според съобщението на Fraunhofer VVC намалява изискванията за данни с около 50% спрямо HEVC. С други думи, видео файлове могат да бъдат предавани два пъти по-бързо, което ще улесни неимоверно мобилния стрийминг на видео с по-висока резолюция.

"След като посветихме почти три години на този стандарт, ние се гордеем, че успяхме да разработим H.266 / VVC", казва Бенджамин Брос, ръководител на групата за системи за видео кодиране във Fraunhofer HHI, и добавя: "Поради квантовия скок в ефективността на кодирането, предлаган от H.266 / VVC, използването на видео ще се увеличи още повече в целия свят. Освен това, увеличената гъвкавост на новия стандарт прави използването му по-привлекателно за по-широк спектър приложения, свързани с предаването и съхранението на видео."

"Ако считате, че Fraunhofer HHI вече е играл ключова роля в разработването на предишните стандарти за кодиране на видео H.264 / AVC и H.265 / HEVC, тогава сме щастливи от факта, че повече от 50% от битовете на интернет се генерират от технологията Fraunhofer HHI", коментира от своя страна д-р Детлев Марпе, ръководител на отдел за видео кодиране и анализи в Fraunhofer HHI.

Ще отнеме известно време, докато тази технология намери своето място във видео файлове и устройства. Лицензирането ще се извършва на принципите на FRAND, под надзора на Media Coding Industry Forum. Тъй като по-голямата част от целия трафик на мобилната мрежа е видео, новият стандарт може да окаже огромно влияние върху планирането на капацитета за индустрията.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X