Интернет

Facebook вижда "признаци за стабилност" в разходите за реклама

Мария Динкова

Facebook Inc надскочи анализаторските прогнози за тримесечните приходи, като заяви, че това е "признак за стабилност" при продажбите през април. След спада през миналия месец подобрените резултати ясно показват, че технологичните гиганти могат да преживеят икономическите последствия от коронавируса по-добре от други сектори, пише Reuters.

Новината идва ден, след като Alphabet, чиято дъщерна компания е Google, съобщи, че понижението при онлайн рекламите й също се е стабилизирало през април.

Същевременно акциите на Facebook - най-голямата в света социална мрежа и собственик на WhatsApp и Instagra, се увеличиха с 9%.

През първото тримесечие компанията е постигнала ръст от 18% на приходите, което е най-ниския отбелязван от социалната мрежа. Въпреки това увеличението надскача очакванията на анализаторите за 16%. Също така продажбите на рекламите, които отдолара.

Любопитен факт е, че някои компании са се възползвали от изгодните цени, за да пуснат по-голямо количество реклами, след като офертите на социалната мрежа са паднали през тримесечието. Това е довело до увеличение от 39% на общите рекламни импресии, отбелязват от Facebook.

Главният оперативен директор Шерил Сендбърг заяви, че се наблюдава ръст в рекламите на игри и стабилни приходи от технологичните компании и е-търговците, което компенсира "значителния спад" при рекламите от тежко засегнатия туристически и автомобилен сектор.

Предпазливи прогнози
Въпреки това анализаторите остават предпазливи в своите очаквания за второто тримесечие, тъй като рекламодателите в различни индустрии намаляват своите маркетингови бюджети на фона на несигурността около коронавируса. Това обхваща и много малки компании и марки, рекламиращи значително във Facebook.

Слабото покачване в приходите през април показва, че второто тримесечие ще бъде "по-предизвикателно" в сравнение с първото, коментира анализаторът Дебра Уилямсън, когато държавите започнат да отслабват постепенно мерките и компаниите отворят врати отново.

От социалната мрежа отбелязват, че около 3 млрд. потребители са работили с поне едно от нейните приложения всеки месец от началото на 2020, което е увеличение спрямо 2,9 млрд. през предходното тримесечие. По време на изолацията посещението на социалните мрежи рязко се увеличи, но се очаква спад веднага, след като ограничителните мерки бъдат вдигнати.

Собственикът на Facebook Марк Зукърбърг предупреждава, че не бива мерките да се отменят веднага. "Притеснявам се, че повторното отваряне на някои места твърде бързо, преди броят на заразените да достигне до много минимални нива, е почти сигурна гаранция за бъдещи повторни вълни и по-лоши дългосрочни последствия за здравето и икономиката", коментира той.

Бъдещи планове
От Facebook допълват, че ще продължат със своите планове за наемане на нови 10 хил. служители тази година, предимно в продуктовите и инженерните отдели, но ще преустановят плановете си за разширяване на екипите в бизнес звената като продажба на реклами.

Също така Facebook понижи прогнозите си за общи разходи през 2020 на 52 млрд. - 56 млрд. долара, от предишния диапазон 54 млрд - 59 млрд. долара. Компанията обоснова решението си с по-малкото предстоящо увеличение на персонала и спестените разходи от отменени пътивания, събития и маркетинг.

Зукърбърг допълва, че тази година ще има намаляване в печалбите, но компанията ще се придържа към плановете си за инвестиции "вместо да натисне спирачките сега", както според него много компании ще направят.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X