Бизнес

Еконт с нова централизирана система за видеоуправление, базирана на публичния облак на IBM

Владимир Владков

Българската компания за логистични услуги Еконт, която има представителства в Румъния и Гърция, започна да използва нова централизирана система за видеоуправление, базирана на в публичния облак на IBM. Новата система ще подпомогне оптимизация на бекофис процесите, ще подобри значително потребителското преживяване. Освен това тя ще повлияе положително върху целия спектър услуги, свързани с товари и пратки, пощенски и куриерски услуги, които Еконт предоставя на своите корпоративни и индивидуални клиенти, както и на клиенти в сферата на електронната търговия, обясняват от логистичната компания.

Еконт и досега е използвала система за видеоуправление в своите над 650 обекта, като по този начин проследява ефективно пратките и пакетите. Системата осигурява защита на услугите и допринася за ефективна обработка на постъпили искания и предявени претенции. Досегашната система обаче е децентрализирана и всеки офис на Еконт разполага с DVR устройство, което записва видеоданни от няколко камери на локални твърди дискове.

С повече от 3000 камери в над 650 локации централизираното управление на подобна система е затруднено, а и съществува риск от загуба на видеозаписи поради технически повреди или злонамерени действия. Допълнително заради GDPR регламента и и политиките за сигурност, Еконт следва да съхранява всички видеозаписи в за определен период от време, което е допълнително предизвикателство за локалните устройства.

Това е наложило необходимостта от ефективна и мащабируема инфраструктура, която не само да гарантира спазването на регулациите, но и да подобри работата със системата за видеоуправление. Еконт е избрала публичния облак на IBM, чрез който компанията вече има възможност за бърз видеопреглед и търсене, за сигнализиране в реално време и достъп до количествени данни от видеото през централизирано табло за управление. Използването на видеоданни позволява на компанията бързо да идентифицира и да реагира на потенциални рискове или възможности. Еконт прилага към цялостното решение и софтуера за видеоуправление Milestone Xprotect като услуга, предоставена от IBM, както и IBM Support Services.

Чрез новата система Еконт може бързо да проследи пратките по пътя им от мястото на вземане до предаването им и да разреши всякакви настъпили спорове. "Личните данни и конфиденциалността на клиентите също се гарантират със строг контрол на достъпа и чрез инструменти за анонимност на данните в системата за видео управление, предоставена като услуга от IBM. Освен това чрез възможностите на публичния облак на IBM Еконт може успешно да съхранява всички видеозаписи определен период от време, което ще увеличи ефективността в управлението на постъпилите искания", обясняват от IBM.

"В началото използвахме нашата система за видеоуправление основно с цел да гарантираме физическа сигурност, но днес в ерата на цифровизация е очевидно, че чрез използването на нови технологии като облачните изчисления можем да извлечем повече позитиви от видеосистемите, а същевременно можем да защитим както нашите клиенти, така и нашите активи, заявява Николай Събев, основател и управител на Еконт. - За да отговорим на нарастващите нужди на нашите клиенти за бърза доставка и на сериозните изисквания за съответствие, ние се нуждаехме от платформа, която по надежден начин да извлича данни от видеосъдържание. Публичният облак на IBM изпълнява всичките ни изисквания в тази насока. Вече имаме мрежа, която е проследима, надеждна и перспективна. Тя включва и пакет от IBM Services за внедряване и поддръжка, които са от съществено значение за изграждането на устойчиви решения", допълни Събев.

"Чрез свързване с публичния облак на IBM търсенето във видеозаписите на Еконт става по-лесно, с възможност за предприемане на действия и съхранение на големи количества информация. В допълнение, високопроизводителните облачни Bare Metal сървъри на IBM допринасят за поверителността на данните на клиентите на Еконт при пълен контрол и видимост. Това е важна област за IBM, тъй като компанията е дългогодишен лидер в киберсигурността и защитата на лични данни.", добавя Игор Правица, търговски директор на IBM България.

"В днешно време видеокамерите генерират огромно количество данни. Управлението на хиляди камери представлява голямо предизвикателство от гледна точка на информационните технологии, а ефективността на разходите е от решаващо значение. С публичния облак на IBM Еконт е в състояние да предостави видео управление като услуга на своите франчайз партньори, като всички разходи са на месечна база и са пряко свързани с реално използваните ресурси. Те имат необходимата гъвкавост и проследимост, както и пълен контрол върху разходите. Използването на централизирана система за видеоуправление в публичния облак на IBM ще даде възможност на Еконт на по-късен етап да извлече допълнителна стойност от петабайти информация, възползвайки се от изкуствен интелект", обясни Иван Вулев, технически директор на IBM България.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X