Бизнес

IBM официално затвори сделката за Red Hat

Иван Гайдаров

IBM официално приключи придобиването на Red Hat на стойност 34 млрд. долара, съобщиха от двете компании във вторник. Малко по-късно акциите на технологичния гигант спаднаха с 1%, което е по-малко от очакваното.

Първоначално, сделката беше обявена през октомври, когато компаниите заявиха, че IBM ще изкупи всички акции на Red Hat на цена 190 долара всяка в брой.

Придобиването на Red Hat, производител на софтуер с отворен код, бележи края на най-голямата сделка на IBM в цялата история на компанията. Тя е и една от най-големите в историята на технологичната индустрия в САЩ. Преди нея са само сливането AOL-Time Warner, сделката за 67 млрд. долара между Dell и EMC през 2016 г. и придобиването на доставчика на опрични компоненти SDL от страна на JDS Uniphase през 2000 г. на стойност 41 млрд. долара.

Съгласно сделката, Red Hat ще бъде подразделение на звеното за хибридни облачни технологии на IBM. В същото време главният изпълнителен директор на Red Hat, Джим Уайтхърст, ще се присъедини към висшия мениджърски екип на IBM и ще докладва директно на главния изпълнителен директор, Джими Ромети.

От IBM се надяват, че придобиването на Red Hat ще помогне на компанията да подобри представянето си на облачния пазар, който е един от четирите източника на растеж за компанията. Другите три направления са социални, мобилни и аналитични услуги. Към момента IBM изостава значително от Amazon и Microsoft в бизнеса с облачна инфраструктура. Технологичният гигант отбеляза три последователни тримесечия на спад в приходите от края на миналата година насам. Но редица анализатори определено вярват във възможността Red Hat да подпомогне технологичния гигант.

Аналитиците на Nomura Instinet, ръководени от Джефри Квавал, например още през април заявяват: "OpenShift [основен продукт на Red Hat] трябва да помогне на IBM да спечели нови клиенти и нови работни натоварвания, тъй като предприятията все по-често започват да мигрират критични приложения от локално към публично или частно облачно пространство. "

Goldman Sachs, J.P. Morgan и Lazard съветват IBM за сделката. Докато Red Hat разчитат на експертизата на Morgan Stanley и Guggenheim.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X