Предприемачество

Дигитализацията на икономиката остава основен приоритетит на БАСКОМ

Иван Гайдаров

Съхраняване на настоящия данъчен модел в страната, фокусиране върху дигиталната трансформация на българската икономика в унисон с Плана за възстановяване на Европейската комисия "Следващо поколение ЕС" и създаване на благоприятни условия за развитие на българските високотехнологични компании са сред основните приоритети на новия Управителен съвет на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/. Той бе избран на редовно Общо събрание на организацията, която съществува от 2001 година и работи активно за професионалното израстване и бизнес развитие на софтуерните компании, за обучението и последващата квалификация на таланти за индустрията, за утвърждаването на България като качествена софтуерна дестинация и за насърчаване на иновациите и предприемачеството.

За втори мандат като председател на БАСКОМ бе преизбран Доброслав Димитров, съосновател на Империя Онлайн. Бистра Папазова от Кобилдър Интернешънъл, Виктор Билянски от Скейл Фокус и Станислав Овчаров от Мусала Софт са новите членове на Управителния съвет. Преизбрани за членове на борда бяха също и Филип Мутафис от Дайнамик Солюшънс, Красимир Стоянов от Орак - Инженеринг, Крум Хаджигеоргиев от Мелън и Димитър Гюлев от Антиподес. Георги Захариев от Динамо Софтуер, който също бе част от предишния състав на Управителния съвет, не се кандидатира за нов мандат, но остава ангажиран с един от основните проекти на БАСКОМ - Годишен доклад за състоянието на софтуерния сектор в България (BASSCOM Barometer). Изпълнителен директор на организацията е Мая Маринова.

С цел приемственост към новия Управителен съвет на БАСКОМ бе сформиран Консултативен съвет, който включва всички бивши председатели на организацията, като те остават активно ангажирани с нейните цели и каузи. Към настоящия момент това са Георги Брашнаров от Немечек, Стамен Кочков от ЛИДЛ Диджитъл и Георги Шарков, който ръководи Европейския софтуерен институт - Център Източна Европа и Лабораторията по киберсигурност в София Тех Парк.

Новото ръководство на БАСКОМ ще продължи да отстоява всички публично изразени позиции на организацията, включително тази против избирателното намаляване на ДДС като социална мярка и все по-настоятелните искания за цялостна ревизия на данъчния модел без задълбочен анализ и никаква оценка на въздействието от подобен ход.
БАСКОМ настоява да не се увеличават преките, косвените данъци и максималния осигурителен доход за работещите и прозрачни бизнеси, да се приоритизира дигиталната трансформация на икономиката и да се преосмисли политиката по намаляване на държавния прием и увеличаване на семестриалните такси през академичната 2020/2021 г. за студенти в специалности, свързани с информатика, информационни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X