Комуникации

Предстои най-голямото обновяване на Wi-Fi през последните десетилетия

Мария Динкова

Wi-Fi вече ще стане по-добър, пише The Verge. Голяма част от новите телефони, лаптопи, телевизори, рутери и други устройства тази година ще поддържат Wi-Fi 6E - ново обновяване, което на практика ще разшири безжичниите връзки от двулентов път в осемлентова магистрала. Това е най-голямото актуализиране на Wi-Fi през последните 20 години и се очаква благодарение на него връзките да станат по-бързи и много по-надеждни.

Wi-Fi Alliance, индустриалната група, която следи развитието на Wi-Fi, сега започва да сертифицира първата вълна продукти, поддържащи Wi-Fi 6E. Телефоните, компютрите и лаптопите, отговарящи на новия стандарт, трябва да започнат да се появяват на пазара през първите месеци на 2021, докато телевизорите и VR устройствата по-скоро ще пристигнат към средата на годината.

Вероятно част от първите устройства ще бъдат обявени през следващата седмица. По време на международното изложение CES, стартиращо на 11 януари, производителите на рутери ще представят какво може да се очаква през тази година. Samsung също планира да обяви следващите си водещи модели телефони от Galaxy S21 сериите, като някои, а може би и всички от тях, вероятно ще поддържат Wi-Fi 6E благодарение на Snapdragon 888 процесора. Тъй като чипът поддържа новия стандарт, той сигурно ще присъства в много от тазгодишните топ Android телефони.

Wi-Fi 6E обещава голяма промяна, тъй като разчита на сериозно увеличение на безжичните радиовълни, достъпни за потребителските устройства. За целта обаче е необходим нов хардуер, тъй като съществуващите Wi-Fi устройства работят на двуспектърни честоти - 2.4GHz и 5GHz. Wi-Fi 6E от своя страна добавя трета такава -6GHz - което означава четири пъти повече радиовълни в сравнение с обичайния Wi-Fi.

По този начин се гарантира по-висока скорост и има по-малка вероятност за пренасищане. Например в един апартамент безжичният интернет на съседи може да взаимодейства с вашия. Но с Wi-Fi 6E има много по-голяма честотна лента, следователно и по-малко възможност да се надпреварвате за едни и същи радиовълни.

Експертите обаче не очакват скоро повечето купени устройства да поддържат новия стандарт. Според IDC до началото на 2022 едва 20% от Wi-Fi 6 продуктите ще поддържат и Wi-Fi 6E.

Друга пречка за масовото навлизане на новия стандарт е необходимостта от разрешения от регулаторните органи по света. Към момента САЩ са одобрили използването на 6GHz радиовълните, а от Wi-Fi Alliance уточняват, че ЕС, Обединеното кралство, Чили, Обединените арабски емирства и Южна Корея също са дали зелена светлина за използването на Wi-Fi. Същевременно сред държавите, които все още не са уточнили въпроса, са Бразилия, Канада, Мексико и Япония.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X