Сигурност

ENISA стартира публична консултация

Майя Бойчева-Манолчева

Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) стартира публична консултация относно първоначалната версия на сертификационната схема за киберсигурност в областта за облачните услуги (European Union Cybersecurity Certification Scheme on Cloud Services - EUCS). До 7 февруари 2021 година желаещите могат да дадат становище по документа тук.

Схемата цели да подобри условията за облачните услуги на вътрешния пазар, като подобри и гарантира по-високо ниво на киберсигурност, се казва в официалното прессъобщение на агенцията. Сигурността на облачните услуги ще бъде хармонизирана с регулациите на ЕС, вътрешните стандарти, добрите практики и съществуващите сертификати в страните членки.

"В периода на локдаун облачните услуги имат все по-голяма роля в живота на европейските граждани и бизнеса и тяхната сигурност е ключова за функционирането на цифровия единен пазар", коментира изпълнителният директор на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност Юхан Лепасаар.

Сертификацията на облачните услуги е изправена пред сериозни предизвикателства като множеството играчи на пазара, сложните системи и постоянно развиващите се облачни услуги, както и наличието на различни схеми в страните членки. С тези предизвикателства се опитва да се справи новата сертификационна схема. Тя ще бъде доброволна и ще бъде приложима във всички страни от Съюза. Ще обхваща всички облачни услуги - от инфраструктурата до приложенията, ще има три нива - основно, съществено и високо и ще важи в рамките на три години, след което ще може да бъде подновена.

Снимка: ENISA




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X