Кариера

Над 2000 ученици са преминали през Училищна Телерик Академия за последната година

Робърт Христов

Училищна Телерик Академия - безплатната ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви, че през учебната 2019-2020 г. в нея са приети и са се обучавали 2 225 ученици в 102 школи в 25 града в България. Това е ръст на участниците с близо 40% спрямо предходната година в момент, в който дигиталните умения са от ключово значение за адаптацията и академичния успех на младежите в условията на пандемия и дистанционно обучение.

78% от приетите през учебната година са се включили за първи път в Училищна Телерик Академия, а останалите 22% продължават обучението си. В рамките на инициативата участниците създават своите първи програми и компютърни игри, усвояват ключови дигитални умения и развиват логическото си мислене и креативност.

Модерни умения и висока удовлетвореност
Нивото на удовлетвореност на учениците от обученията през изминалата година е много високо (93%), въпреки преминаването от традиционния присъствен към онлайн формата, заради пандемията, сочи скорошно проучване на Училищна Телерик Академия. В него 91% от младежите споделят също, че значително са подобрили познанията си по програмиране и дигитални науки. Придобитите в Академията умения допринасят за успеха на учениците. През изминалата учебна година 62% от медалите от национални състезания по информатика в България се държат от възпитаници на Училищна Телерик Академия. Нейни випускници са и близо ¾ от информатиците, които ще представят страната ни на най-значимите международни турнири.

"Заради пандемията от COVID-19 образователната система трябваше бързо и повсеместно да премине към онлайн обучение. Дигиталните компетенции станаха критични не само за професионалното развитие на учениците в бъдеще, но и за успеха им сега. Същевременно делът на младежите с поне базови дигитални умения в България продължава да е сред най-ниските в ЕС по данни на Евростат. Това прави мисията ни да подготвяме следващите поколения за дигиталната икономика по-важна и отговорна от всякога", коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Нов прием за всички възрасти през септември
Програмите на Училищна Телерик Академия са безплатни за учениците и се реализират с подкрепата на Фондация "Америка за България" , както и корпоративни и индивидуални дарители. Всеки бизнес или човек, за когото инвестицията в образование е инвестиция в бъдещето, може да подкрепи обученията.

Приемът за учебната 2020-2021 година ще стартира през септември, като от учениците не се изискват предварителни познания в областта. Необходимо е желаещите да кандидатстват онлайн през септември и да преминат входен изпит с логически задачи (с изключение на децата в 1-3 клас, за които не е предвиден изпит). Спрямо препоръките на здравните органи през есента, обученията могат да стартират онлайн или в традиционния присъствен формат




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X