Кариера

Българин влиза в глобалната класация на бизнес славата

Мария Динкова

Българин може да е отличеният лауреат, който ще влезе в Глобалната зала на бизнес славата за 2020-та година. Сънародникът ни Борис Колев е единственият европеец сред осемте финалисти в престижния конкурс на международната организация Junior Achievement за тази година. Победителят ще бъде избран от жури от над 230 експерти в различни сфери на бизнеса, което ще гласува до 5 юни.

Конкурсът
Инициативата е на най-голямата глобална организация за предприемаческо и финансово образование в света с над 100 годишна история - Junior Achievement Worldwide. От старта си през 1975 г. до 2009 г., Бизнес залата на славата включва 247 лауреати - създатели на успешни компании, пионери в индустрията, както и лидери, променили света. В класацията през годините са били отличени хора като политиците Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин, създателя на едноименните самолети Уилям Боинг, козметичния бос Есте Лаудер, рекламния гуру Дейвид Огилви, инвеститора Уорън Бъфет, автомобилни и технологични пионери като Хенри Форд, Уилям Хюлет и Дейвид Пакард, Стив Джобс, легендата в анимацията Уолт Дисни. Всички те са демонстрирали огромна отдаденост към развитие и подобряване живота на определени общности - местни и глобални. Историята на всеки от тях е вдъхновила милиони млади хора в началото на техния кариерен път.

След пауза от 10 години, конкурсът е възобновен и доразвит. Сегашните кандидати са пример за ефективността от работата на Junior Achievement в над 100 страни от всички континенти, защото са възпитаници на организацията. Избраните финалисти са доказали с дейността си, че се опитват да направят света по-добро място, следвайки Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Това е и една от мисиите на организаторите - да убедят младите хора, че те имат силата да правят добро и да променят света.

Журито
Оценяващите са над 230 души, доказали се като успешни бизнес лидери. Те са членове на Световния управляващ борд на JA, Глобалния съвет на JA, Университетските съветници на JA и председатели на управителните съвети на JA в множество държави, включително България.

Българският финалист

Борис Колев е оценен високо от журито заради успешните си предприемачески и социални проекти от най-ранна възраст, за социалното въздействие на своята дейност и за приноса към следните Глобални цели за устойчиво развитие на ООН:
  • (4) Качествено образование
  • (8) Устойчиво икономическо развитие и достоен труд
  • (10) Намаляване на неравнопоставеността
  • (11) Устойчиви градове и общности
  • (17) Партньорства за устойчиво развитие
Колев е изпълнителен директор на CSR Bulgaria - Българската мрежа за корпоративна социална отговорност и вицепрезидент "Бизнес развитие" във финтех концерна Devexperts. Той е възпитаник на Junior Achievement у нас, сериен и социален предприемач с дългогодишен опит в проекти за устойчиво развитие и социална отговорност, на технологични компании и проекти в сферата на иновациите.

Колев започва своята кариера, създавайки първата си компания още на 18 години: JT International Group - група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации. Следват поредица от успешни бизнес проекти и компании в различни сфери. Той също така е основател на една от най-бързо развиващите се софтуерни компании у нас - DigiMark, която беше придобита през 2019-та година от Devexperts. През 2018г. Колев създава и първия в България рисков фонд за инвестиции в социално въздействащи стартъп компании - Digimark Ventures, който до момента е инвестирал в 8 иновативни стартиращи компании в сферата на здравеопазването, екологията, образованието и развитието на човешкия капитал.

През 2013г. българският финалист участва в създаването на първата магистърската програма "Корпоративна социална отговорност и финансов мениджмънт" във ВУЗФ, където преподава дисциплината "Социално отговорни практики".

През 2007 г. световното бизнес издание "Business Week Worldwide" го позиционира на 2-ро място сред "Най-успешните млади предприемачи в Европа". През 2011г. печели 2-ро място за наградата "Най-добър млад мениджър на България". През 2013г. попада в първата класация "30 под 30" на младите лидери с най-голям потенциал в страната, според списание Forbes. През 2017г. Колев влиза в европейската класация FERD's List която представя 6-те млади предприемачи с най-голямо социално въздействие в Европа.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X