Бизнес

За Fujitsu кризата е възможност за постигане на по-устойчиво бъдеще

Мария Динкова

2020 се оказа безпрецедентна година, а разпространението на коронавируса продължи да ускорява дигитализацията в глобален план. За експертите от Fujitsu кризата представлява възможност за постигането на едно по-устойчиво бъдеще и на по-добър баланс между работата и личния живот. Това заяви изпълнителният директор на компанията Такахито Токита по време на ежегодното глобално събитие на Fujitsu, което този път се провежда изцяло дигитално и под нов надслов Fujitsu ActivateNow, маркирайки важен момент от преминаването на организацията към "новото нормално".

"Пандемията около Covid-19, която промени света беше трансформираща за Fujitsu и ситуацията ускори дигиталната трансформация в компания. Ние използваме технологиите, за да помогнем борбата с кризата, но те също така ни дават възможност да променим нашия бизнес и общество, за да постигнем едно по-устойчиво бъдеще на доверието. Например, за да позволим на колегите да постигнат по-добър баланс между работа и личен живот, ние въдехме в Япония концепцията Work Life Shift. Тя включва цялостно преосмисляне на отношението спрямо работата, така че всеки служител да получи необходимата гъвкавост в съответствие със своите работни цели и начина си на живот. Развивайки се напред, ние ще предложим да предлагаме цялостни глобални решения, за да помогнем на другите да постигнат същото", отбеляза Токита в своето изявление.

В тази връзка той даде за пример два от големите и значими проекта на компанията. Първият е разработен съвместно със службата за кризисни ситуации на град Кавасаки и академичната общност с цел да се предотврати възникването на огнища на Covid-19 в случай на бедствие. Технологиите на компанията се използват за разработката на симулации за цунами и за евакуация. Впоследствие с помощта на изкуствен интелект се изготвят и протоколи за реакция, така че да се предотврати струпването на хора и в максимална степен да се намали рискът от разпространение на заразата. От екипа, работещ по проекта, изтъкват, че макар в момента технологията да се тества на локално ниво, тяхната крайна цел е да дадат своя принос за управлението на бедствия в глобален план.

Този юни Fujitsu достигна и друг важен крайъгълен камък в своето развитие - суперкомпютърът Fugaku оглави класацията за най-бързи суперкомпютри в света. Машината е разработена съвместно с правителствения изследователски институт RIKEN и предлага широки възможности на приложение, включително за борбата с коронавируса. "Ние осигуряваме технологичната основа за създаването на най-бързия в света суперкомпютър Fugaku. Макар че това е важно постижение, по-съществен е потенциалът чрез него да се допринесе за разрешаването на едни от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството, включително усилията за разработка на безопасни и ефективни лечения за преодоляване на Covid-19", подчерта Токита.

За първи път от 10 години японската технология се връща на челно място. Според експертите от Fujitsu надпреварата между американски, китайски, японски и европейски суперкомпютри създава една здравословна конкуренция, която ще допринесе са разработките в областта и за напредъка на технологията. Още от самото начало Fugaku се включва в изследванията, свързани с Covid-19, като с помощта на суперкомпютъра се тества ефективността на различни лекарства, използвани обикновено за лечението на други заболявания. Резултатите могат да помогнат за справяне със симптомите чрез по-добри методи, които да са по-евтини и без много странични ефекти, изтъкат експертите.

Кризата като експеримент
Мартин Шулц, водещ специалист по икономическите политики във Fujitsu, изтъква, че кризата представлява не само значително предизвикателство, но също така е и изключителен социален експеримент. "Тя ни показа какво се случва, когато Токио - мегаполис с 34 млн. души - премине изцяло към дистанционна работа само за една седмица. Досега повечето японски компании разчитаха на лични срещи и нямаха системи за работа от разстояние. Но в тази нация, обсебена от игрите, служителите приложиха своите дигитални умения, за да използват успешно видео конференциите и да останат свързани", отбеляза Шулц.

Той направи паралел между сегашната ситуация и финансовата криза от 2008, след която компаниите са разполагали с много малко налични средства. Тъй като това е ограничило техните възможности за инвестиране, те са се фокусирали върху инициативи и проекти с по-ниска цена. Според експерта наученото от този опит може да насочи организациите как сега да въвеждат иновации и да променят своите бизнес модели.

От своя страна Пол Патерсън, мениджър за Северна и Западна Европа във Fujitsu, подчерта, че вече определено няма връщане назад: "Няма да се върнем там, където бяхме преди. Ние ще работим с нашите клиенти да създадем бъдеще, в което всички можем да вярваме и новите технологии ще играят важна роля в него". Експертът допълва, че колкото по-комфортно започнат да се чувстват хората с технологиите, толкова повече доверие ще имат в тях.

Кои пазарни тенденции се ускоряват?
От Fujitsu са категорични, че пандемията води до ускоряването основно на три пазарни тенденции. На първо място се наблюдава една по-висока степен на мобилност. "В драматичното преминаване към работа от вкъщи видяхме не само насочване към облачно базирани и виртуални десктоп решения, но също така почти за една нощ преход от десктопи към лаптопи и ноутбук устройства - особено в образователния сектор", коментира Крисчън Лутнър, ръководител на продуктовите продажби за Европа.

Като втора водеща тенденция той посочва все по-голямото навлизането на модела "като услуга". Експертът признава, че клиентите на компанията повече търсят възможности за скалиране на изчисленията в инсталациите, както и решения в публичния и частния облак. За да отговорят на това търсене, Fujitsu пуска на европейския пазар своя нов модел uScale, който позволява да се плаща спрямо потреблението.

На трето място се нарежда тенденцията за управление на компаниите чрез данните (data-driven business). Този подход се оказва важна част от дигиталната трансформация и развитието на съвременните фирми. Освен това изследване на Fujitsu разкрива, че съществува тясна връзка между прилагането на модела за управление чрез данните и бизнес представянето на организациите. "Компаниите започват да приоритизират трансформацията на данните, търсейки начини ефективно да използват информацията, с която разполагат", заключва Лутнър.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X