Бизнес

Тепърва предстоят негативните последици от разсрочените плащания

Александър Главчев

Следващите няколко месеца ще са критични за част от българските компании, тъй като приключва толерансът към забавените и разсрочени плащания в резултат на кризата около Covid-19. Много от тях ще сериозно затруднение и заради по-бавното си възстановяване няма да могат да обслужат задълженията си. Това обяви Пламен Димитров, управител на Кофас (Coface) България, по време на 11-тата годишна PROGRESSIVE конференция, насочена към ритейл сектора.

"Определяме риска в ритейл сектора в България като висок, което впрочем е така и при много други сектори в настоящата ситуация. Това се дължи на намаляващите периоди на отсрочване на плащанията, дори отказът от отсрочване въобще, както и сериозната конкуренция. И все пак, позитивна тенденция е ръстът в онлайн продажбите - в световен план се очаква той да достигне до 19% за 2020 г." - коментира още Димитров.

Според Кофас България все пак има шанс да извлече позитиви по отношение на конкурентоспособността си. Причините за това са преструктурираните вериги за доставка, преместването на производството в региона на Централна и Източна Европа, конкурентните разходи за труд, стратегическото географско положение и относително добрата инфраструктура. България би могла да се възползва от тези и редица други предимства, за да повиши своя производствен потенциал в условията на динамично променящата се икономическа среда.

В момента страната ни се нарежда на 49-то място според Глобалния индекс за конкурентоспособност за 2019 г.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X