Бизнес

Samsung предупреждава, че печалбите ще се понижат през второто тримесечие

Мария Динкова

От Samsung Electronics Co Ltd заявиха, че очакват печалбите да се понижат през настоящото тримесечие заради спада в продажбите на телефони и телевизори вследствие на коронавируса, пише Reuters. Същевременно обаче бизнесът с чипове на компанията остава стабилен.

Южнокорейският конгломерат се присъедини към другите технологични гиганти като SK Hynix и Intel, които се отказаха от годишните прогнози поради несигурността около продължителността на пандемията.

От Samsung уточниха, че работата от вкъщи и ръстът при онлайн обучението увеличават търсенето на чипове за памет. Изгледите при смартфоните и телевизорите обаче остават неясни, тъй като потребителите отлагат ненужните разходи.

"Въпреки че тази несигурност продължава, общите условия при индустрията с устройства за памет се очаква да бъдат благоприятни заради търсенето на сървъри и компютри", коментира Хан Джин-ман, старши вицепрезидент в бизнеса с чипове на Samsung.

Същевременно технологичният гигант прогнозира, че печалбите от телефони и телевизори "ще се понижат значително" през второто тримесечие, тъй като потребителите ограничават разходите си, а магазините и фабриките остават затворени заради пандемията.

В допълнение от Samsung обявиха ръст от 3% в оперативната печалба, достигайки 6,4 трлн. вона (5,2 млрд. долара) през първото тримесечие, дължащ се на голямото търсене на чипове и намалените маркетингови разходи за телефони.

Бизнесът с чипове на Samsung постига оперативна печалба през първото тримесечие 3,99 трлн. вона, което е с 3% по-малко спрямо предходната година.

Някои от потребителите на компанията са започнали да се запасяват с чипове поради притеснения в нарушаване на доставките заради пандемията, което също допринася за положителните резултати.

Освен това мобилното звено съобщава за оперативна печалба от 2,65 трил. вона, което е със 17% повече спрямо предходната година.

От Samsung отбелязват, че макар доставките на телефони да падат, печалбата се е повишила, тъй като 5G и други премиум модели обхващат по-голям дял от продажбите.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X