Законодателство

21 организации се обединиха срещу лицензионните практики на Qualcomm

Иван Гайдаров

Ford, Daimler, Intel и MediaTek станаха част от група от 21 организации, които пледираха Федералната комисия за търговия на САЩ (FTC) да оспори успешната жалба на Qualcomm, с която беше отменено предишно решение на съда, свързано с патентните лицензии на производителя на чипове. В свое писмо групата, която събира компании и индустриални асоциации, призовава FTC да настоява за повторно разглеждане на правния казус.

Последното решение на съда отмени предишно такова от 2019 г., което принуждаваше производителя да предоговори стари патентни сделки със свои клиенти. Това е и последното приключило дело от цяла поредица правни инициативи през последните години, които противопоставиха индустриалните участници и властите по отношение на световните практики за лицензиране на патенти.

Според оргнизациите в обединението ако последното решение бъде финално и постави прецедент, ще "застраши вътрешната конкурентоспособност" и ще отслаби позициите на FTC при подобни действия в областта на конкуренцията. Те добавят, че апелативният съд е извършил "неправилно прилагане на законодателството в областта на конкуренцията", добавяйки, че лицензионните практики на Qualcomm "засилват монопола на неговите продукти, изключват конкуренти от пазара и вредят на конкуренцията като цяло".

Писмото е подписано от редица големи компании в автомобилния сектор, включително Honda и Tesla, както и от други организации, включително Алианса за автомобилни иновации, Центъра за демокрация и технологии, Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA), както и HP.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X