Законодателство

Disney, Apple и Amazon също намаляват качеството в стрийминг платформите си

Computer World

Трудните времена изискват отчаяни мерки. Затова и Disney, Apple и Amazon се присъединиха към Netflix и YouTube и обявиха, че намаляват качеството на видеото в техните стрийминг услуги в цяла Европа.

Идеята е да се намали напрежението върху интернет мрежите на целия континент - изискване на органите на Европейския съюз, което цели улесняване на поддръжката на дигиталния трафик.

Disney Plus отваря врати в по-голямата част от Европа на 24 март, въпреки че стартът във Франция беше отменен най-рано за 7 април. Според официално изявление използването на честотната лента ще бъде намалено с една четвърт.

Amazon също предприема подобен подход за своята услуга Prime Video през последните няколко дни, обещавайки "да намали поточните битрейтове, като същевременно поддържа качествено стрийминг изживяване" в европейските страни, в които има достъп до услугата.

Настъпване на спирачките

Въпреки че Apple все още не е направила официално съобщение, от 9to5Mac отчитат намаляване на качеството на видеото в Европа през последните дни, като не е изключено с времето услугата да бъде спряна изцяло.

Netflix и YouTube бяха първите стрийминг услуги, които ограничиха качеството на видеото на своите платформи в съответствие с изискването на ЕС, но изглежда, че всички доставчици на този пазар ще предприемат подобни стъпки за справяне с огромния ръст на хората, останали си у дома.

Въпреки че мрежовите оператори са категорични, че имат достатъчно резервен капацитет в системите, за да се справят с огромния наплив, изглежда никой не иска да рискува.

Засега доставчиците на съдържание не предприемат сходни мерки в САЩ или другаде по света.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X