Законодателство

Руски регулатор разследва Apple за антиконкурентно поведение

Иван Гайдаров

Поредно антитръстово дело срещу технологичен гигант е на на път да стане факт. Този път стъпката предприема Федералната антимонополна служба на Русия (FAS), която стартира официално разследване срещу Apple след жалба на компанията за сигурност Kaspersky Lab, подадена през март.

Жалбата на Kaspersky към FAS идва в следствие на промяна в политиката на Apple към приложението ѝ за родителски контрол - Kaspersky Safe Kids. От компанията свидетелстват, че от Apple са се свързали с тях през 2017 г., за да ги информират, че използването на конфигурационни профили е в противоречие с правилата на App Store, въпреки че приложението е в платформата от близо три години, без да има каквито и да било възражения.

Apple заставя Kaspersky да премахнат конфигурационните профили от приложението, което според компанията за сигурност изисква премахването и на две ключови функции, полезни за родителите - контрол на приложението и блокиране на браузъра Safari.

От Kaspersky също така обръщат внимание, че възражението на Apple е дошло веднага, след като технологичният гигант представи функцията си Screen Time, която позволява на потребителите на iOS да наблюдават времето, прекарано в определени приложения или интернет страници, и да налагат ограничения. Компанията за сигурност твърди, че Screen Time "по същество е собствено приложение на Apple за родителски контрол", което поражда опасения относно потенциала на Apple да налага нелояни политики в своя магазин за приложения, които ограничават конкуренцията.

От американския технологичен гигант категорично отхвърлят обвиненията, като заявяват, че са премахнали няколко такива приложения, които навлизат прекалено много в личния живот на потребителите.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X