Операционни Системи

Apple готви нова операционна система?

Александър Главчев

Apple разработва нова операционна система с кодово име homeOS. До такъв извод може да се стигне от публикувана на уебсайта на компанията обява за работна позиция място за старши специалист в услугата Apple Music за мобилната операционна система iOS. Малко след публикуването обаче текстът бе редактиран и homeOS бе премахната от него.

По данни на MacRumors в съобщението необявената платформа е спомената два пъти. "Ще работите със системни инженери на Apple, за да научите вътрешните механизми на iOS, watchOS, tvOS и homeOS и да оптимизирате своя кода с цел ефективност по начини, които само Apple може да предложи. Присъединете се към нашия екип и променете света към по-добро за любителите на музиката по целия свят.", пише в длъжностната характеристика.

Второто споменаване се отнася до Apple Music, работеща на различни системи на компанията. "Екипът на Apple Music Frameworks притежава технологичния пакет, който позволява на Apple Music да бъде интегрирана във всички наши мобилни платформи: iOS, watchOS и homeOS", пише казва в обявата.

Сред редакцията на текста думата homeOS е заменена с HomePod - домашният умен говорител на компанията. Според много наблюдатели обаче не става дума за грешка, а за реално разработвана нова операционна система. Ако това е така, то името ѝ вероятно директно посочва обхвата на нейното използване. Т.е. очевидно Apple я подготвя за инсталиране на линията си от продукти за домашна употреба.

Засега към нея спадат само интелигентни високоговорители - споменатият HomePod, който дебютира през 2017 г., и неговата по-малка версия HomePod mini, пусната през октомври 2020 г. И двата продукта в момента работят под управлението леко модифициран tvOS. Вероятно е в бъдеще Apple ще продължи развива тази категория от продукти. Конкурентът Google, например, предлага не само интелигентни говорители, но и умни дисплеи.

Интересно е да се допълни, че "течът" на информация се случва дни преди тазгодишното издание конференцията за разработчици на Apple - WWDC. На това събитие компанията обръща максимално внимание на своите софтуерни продукти, като ежегодно обявява най-новите версии на macOS, iOS, iPadOS и т.н. WWDC 2021 ще се проведе на 7 юни 2021 г.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X